Zwykłą surówkę zamieniam w pożywną sałatkę. Jeden dodatek sprawia, że znika ze stołu w kilka minut

Dodano:
Sałatka z tuńczykiem i białą kapustą Źródło: Shutterstock / Dream79
Gdy moi domownicy zaczynają kręcić nosem na proste surówki, serwuję im to połączenie. Roboty nie ma niewiele, a pyszna i chrupiąca sałatka jest rozchwytywana przy stole.

Trudno nie lubić tuńczyka w puszce. Jest tak smakowitym i wszechstronnym dodatkiem, że pasuje nawet do najprostszych warzyw. Nie muszę nawet wybierać ryby w wodzie, bo także z tą w oleju moja sałatka będzie lekka. W zestawieniu z kapustą, ogórkiem i koperkiem ma nieco ponad dwieście kalorii w porcji, a przy tym aż 18 gramów niezbędnego i niezwykle sycącego białka.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i kapustą?

W przepisach na lekką sałatkę z tuńczykiem zwykle pojawia się pekinka, ale ja lubię robić ją ze zwykłej białej kapusty. Warzywo szatkuję cienko i łączę z pozostałymi składnikami, których jest dosłownie kilka. To zielony ogórek i świeżo posiekany koperek, a także prosty sos z czosnkiem, sokiem z cytryny i olejem.

Do tej potrawy używam zwykle tuńczyka w oleju, bo ma więcej smaku niż ten w wodzie. Dobrze go osączam i jeśli jest w dużych kawałkach, rozdrabniam je lekko widelcem. Gdy mam rybę w oliwie, dolewam tłuszcz z puszki do sosu zamiast zwykłego oleju.

Choć mieszankę warzyw przyrządza się szybko, najlepiej smakuje po godzinie przegryzania się w lodówce. Warto więc przystąpić do pracy z wyprzedzeniem, by później cieszyć się lepszym daniem.

Przepis: Sałatka z tuńczykiem i kapustą białą

Pyszne połączenie warzyw z tuńczykiem jest idealne na lekką kolację lub sycącą przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
213 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty (około 0,5 kg)
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 240 g kawałków tuńczyka osączonych z oleju (2 puszki)
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie sosuPołącz 3 łyżki soku z cytryny z olejem, dołóż czosnek przepuszczony przez praskę, jeśli go używasz, dopraw całość solą i pieprzem.
  2. Szykowanie warzywPoszatkuj cienko kapustę, oprósz lekko solą i ugnieć dłonią albo tłuczkiem. Ogórka pokrój ze skórką w słupki albo półplasterki. Posiekaj koperek i osącz tuńczyka z zalewy.
  3. Łączenie składnikówWymieszaj kapustę z ogórkiem, koperkiem i sosem. Dodaj do smaku pozostały sok z cytryny, sól i pieprz. Podziel sałatkę na 4 porcje i nałóż na każdą po połowie puszki tuńczyka.

Z czym najlepiej smakuje tuńczyk?

Do ryby z puszki warto dokładać dodatki, które balansują jej smak i dobrze współgrają z jej nutami. To przede wszystkim składniki kwaśne, które przełamują „rybny” posmak tuńczyka i nadają mieszance lekkości, a zwłaszcza:

  • sok z cytryny lub limonki,
  • ocet winny, balsamiczny, ryżowy albo inny,
  • ogórek kiszony bądź konserwowy,
  • papryka konserwowa,
  • kapary,
  • zielone oliwki,
  • marynowana cebulka.

W sałatkach czy pastach z tuńczykiem sprawdzą się ponadto słodkie produkty, które wnoszą do całości przyjemny kontrast, na przykład kukurydza konserwowa, groszek z puszki, pieczona papryka, buraki czy ziemniaki, jak również świeża marchewka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...