Na kanapki kładę coś lepszego niż szynka i ser. Ta kremowa pasta uzależnia od pierwszego kęsa

Dodano:
Pasta z sera brie Źródło: Shutterstock / Steve Lalich
Z tą pastą zjem każdą ilość pieczywa i krakersów. Pyszna mieszanka dwóch serów rozpływa się w ustach, a dodatek pomidora akcentuje ich orzechowe i mleczne nuty. Gdy jej spróbowałam, przepadłam na miejscu.

Kocham sery dojrzewające za złożoność ich smaku. Choć rzadko jem je jako przekąskę, częściej dodaję do potraw. To świetna baza pasty kanapkowej, choć w przypadku miękkich i rozmazujących się gatunków warto dołożyć też ten świeży. Z sera brie wychodzi wyjątkowo pyszny dip, zwłaszcza z pomidorem, czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem.

Jak zrobić pastę z sera brie i pomidorów?

Zgodnie z nazwą jej głównym składnikiem jest ser brie, którego używam razem ze skórką. Jest miękka i delikatna, a przy tym stanowi skoncentrowane źródło związków aromatyczno-smakowych. Ponieważ jednak ten gatunek w prawie jednej trzeciej składa się z tłuszczu, do pasty dokładam także twaróg. Dzięki temu jest lżejsza i ma lepszą, bardziej gęstą konsystencję.

Zwykle mam w domu półtłusty twaróg, który jest uniwersalny w kuchni. Gdy jednak chcę, by moje smarowidło miało najmniej kalorii, wybieram ten chudy. Porcja zapewnia wtedy 151 kcal.

Choć większość przepisów z brie wykorzystuje pomidory suszone, takie połączenie jest słone i ciężkie. Znacznie lepsze jest warzywo surowe, bo wnosi nie tylko świeżość, ale również naturalne substancje wzmacniające smak. Całość robi się bardziej mleczna i orzechowa, a nie tłusta i ciężka.

Przepis: Pasta z sera brie i pomidorów

Pyszne smarowidło oraz dip na bazie sera pleśniowego i twarogu ze świeżymi dodatkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
168 w każdej porcji

Składniki

  • 2 małe pomidory
  • 125 g sera brie
  • 125 g półtłustego twarogu
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki soku cytryny do smaku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie bazySparz pomidory, obierz je, rozkrój, usuń nasiona i posiekaj miąższ. Pokrój brie na kawałki i pokrusz twaróg, a następnie zblenduj sery razem, dolewając 1-2 łyżki soku z cytryny. Dołóż pomidory.
  2. Doprawianie pastyPrzeciśnij czosnek przez praskę i dorzuć do mieszanki sera i pomidorów. Dodaj szczypiorek oraz sok cytrynowy, wymieszaj, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.

Co można dodać do pasty z brie?

Do brie można dołożyć serek kremowy zamiast twarogu, z którym pasta będzie gładsza. Jeszcze bardziej wysokokaloryczne, choć pyszne opcje, to mascarpone lub roztopione masło. Natomiast lżejszą wersję można uzyskać z dodatkiem śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego.

Do takiego smarowidła świetnie pasują suszone owoce, zwłaszcza żurawina, rodzynki czy posiekane morele, a ponadto te świeże, szczególnie figi i gruszki. Z takimi składnikami dobrze łączą się ponadto prażone orzechy włoskie, laskowe czy pistacje. Kompozycję często podkręca syrop klonowy lub miód, a także świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...