Kiedyś była hitem w każdym domu. Teraz znów gotuję tę zupę i wszyscy proszą o dokładkę

Dodano:
Zupa ze świeżych ogórków Źródło: Shutterstock / ReinhardThrainer
Zupa ze świeżych ogórków była kiedyś bardzo popularna. Dziś nie każdy zna ten smak, a szkoda. Oryginalny przepis znalazłam w książce kucharskiej babci z 1960 roku. Wyszła tak smaczna i lekka, że nie mogłam jej nie polubić.

Uwielbiam zupy jarzynowe, bo rozgrzewają i sycą, ale nie mają setek kalorii. Gdy spróbowałam popularnego kiedyś dania, od razu przypadło mi do gustu. Teraz do ogórkowej dodaję tylko zielone ogórki, a z chłodników całkiem już zrezygnowałam. Kiszone warzywo jem natomiast na surowo, bo wtedy jest najzdrowsze.

Jak zrobić zupę ogórkową ze świeżych ogórków?

Głównym składnikiem są zielone ogórki. W tradycyjnym przepisie warzywo jest obrane. Trudno się dziwić, bo w czasach PRL nie było szerokiego wyboru produktów. Dziś mogę kupić niewielkie ogórki gruntowe, które mają miękką skórkę, a poza sezonem korzystać z tych długich ze szklarni. Zawsze szukam wersji bio, dzięki czemu mogę bez obaw jeść je w całości.

W przepisie z książki włoszczyznę gotuje się do miękkości w bulionie, a potem wyrzuca. Ja wolę zostawić ją w zupie, przez co całość jest bardziej treściwa. Oprócz lepszego smaku zyskuje też porcję błonnika i innych korzystnych związków.

Do tego dania używam bulionu warzywnego lub drobiowego, jednak jeszcze kilka dekad temu zupy gotowało się na kościach wołowych. Wywar jest jednak tłusty i niepolecany również dlatego, że kości magazynują ołów i inne metale ciężkie.

Gotową potrawę podawało się z grzankami z bułki albo lanym ciastem. Na pewno była pyszna, ale dla oszczędności czasu dorzucam do gotowania zwykłe ziemniaki. To sprawia, że jest równie dobra i pożywna, a lżejsza.

Przepis: Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Pełna warzyw zupa to lekkie i zdrowe danie na obiad albo kolację

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
192 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g świeżych ogórków
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 mały por
  • 1,75 litra osolonego bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 12% tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ogórkówObierz ogórki, choć miękką skórkę możesz zostawić. Pokrój na ćwierćplasterki albo w kostkę, dodaj małą ilość wody i gotuj kilka minut do miękkości.
  2. Szykowanie warzywObierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Posiekaj białą część pora.
  3. Gotowanie zupyOdlej 1/2 szklanki bulionu i doprowadź resztę do wrzenia. Wrzuć surowe warzywa i gotuj 12-15 minut, aż będą lekko miękkie. Wtedy dodaj ogórki wraz z płynem z garnka oraz wlej mieszankę mąki z zimnym bulionem. Gotuj całość jeszcze przez 1-2 minuty.
  4. Wykańczanie daniaDo szklanki ze śmietaną dolewaj porcjami zupę, a gdy będzie ciepła, wlej ją do garnka. Dopraw danie do smaku solą i pieprzem, zagrzej i podawaj z posiekanymi ziołami.

Jakie przyprawy do zupy z zielonych ogórków?

Wystarczą w niej sól i pieprz oraz świeże, typowo polskie zioła, ale ja lubię doprawiać swoją porcję w talerzu także innym dodatkiem. To pieprz ziołowy, czyli klasyczna mieszanka z dawnej kuchni. Przygotowuję ją w domu, zamiast kupować gotową. W ten sposób mogę uzyskać idealne proporcje majeranku, kolendry, gorczycy, kminku i słodkiej papryki, z nutą tej ostrej oraz kurkumy, a także aromatycznymi liściami laurowymi.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...