Polacy rzadko wybierają ten makaron, a jest gotowy w kilka minut. Robię z niego pyszny obiad
Do ekspresowych potraw często wybieram chińskie makarony. Bardzo szybko się gotują, a czasem wystarczy je namoczyć. Do tego smażonego dania biorę pszenne wstążki, które dodaję do warzyw i jajek. To klasyczne połączenie stanowi pełny posiłek, który zapewnia około 15 gramów cennego białka.
Jak zrobić makaron azjatycki z warzywami i jajkiem?
Wstążki gotuję we wrzątku przez 2-5 minut i wyłączam, gdy tylko zmięknie. Będę go jeszcze smażyć, więc dojdzie już na patelni. By zatrzymać gotowanie, po odcedzeniu przelewam go zimną wodą.
Do tej potrawy wybieram chińskie kluski do chow mein (nazwa oznacza po prostu smażony makaron). W sklepie jest oznaczony jako makaron pszenny typu azjatyckiego albo mie. Ten rodzaj jest po ugotowaniu bardziej sprężysty od włoskiego, który pozostawiam sobie do dań w stylu śródziemnomorskim.
Sos do potrawy przygotowuję z cebuli z czosnkiem i dwukolorowej papryki. Doprawiam go sosem sojowym, białym pieprzem, natką pietruszki i olejem sezamowym. Ten ostatni, chociaż stosowany w niewielkiej ilości, dodaje całości wyraźnych nut orzechowych i podkręca odbiór innych produktów. Można zastąpić go uprażonym sezamem. Efekt końcowy będzie nieco inny, ale równie smaczny.
Przepis: Makaron azjatycki z warzywami i jajkiem
Pełne aromatu danie jajeczne z chińskiego makaronu i papryki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 416 w każdej porcji
Składniki
- 300 g azjatyckiego makaronu pszennego
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól do smaku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotuj kluski w osolonym wrzątku al dente według instrukcji na opakowaniu. Gdy będą półtwarde, odcedź je, przelej zimną wodą i zostaw na sitku. Pokrój paprykę w paski, a cebulę w cienkie półksiężyce. Przeciśnij czosnek przez praskę. Wbij jajka do miseczki.
- Smażenie warzywRozgrzej olej na patelni lub w woku, wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj przez pół minuty i dołóż paprykę. Podgrzewaj przez około 5 minut, po czym odsuń warzywa na boki. Na środek wlej jajka i mieszaj je, rozdrabniając łopatką, aż się zetną. Dodaj biały pieprz i smaż całość przez około 2 minuty.
- Mieszanie z makaronemWrzuć kluski do warzyw i wlej sos sojowy. Połącz składniki i w razie potrzeby dopraw do smaku solą. Podgrzej wszystko razem przez minutę, a przed podaniem skrop olejem sezamowym i posyp natką pietruszki.
Jakie są rodzaje makaronu azjatyckiego?
Wytwarza się go głównie z pszenicy, choć używa się jeszcze ryżu oraz skrobi z innych składników. W tym daniu można wykorzystać dowolny rodzaj, ale efekt za każdym razem będzie inny. Do najpopularniejszych należą:
- mie – elastyczne chińskie nitki pszenne, często z dodatkiem jajek,
- ramen – cienki i sprężysty makaron japoński z pszenicy o lekko żółtawym zabarwieniu i słonym smaku,
- udon – grube, miękkie i neutralne w smaku japoński kluski z mąki pszennej o gładkiej i delikatnej teksturze,
- soba – cienkie japońskie kluski pszenno-gryczane o delikatnie brązowawym kolorze i zbożowych nutach,
- ryżowy – delikatne nitki i wstążki z mąki ryżowej,
- celofanowy – przezroczyste, sprężyste, śliskie nitki między innymi ze skrobi z fasoli mung.