Nacinam pierś kurczaka i napełniam ją prostym farszem. Takiego obiadu nie zjesz nawet w restauracji

Dodano:
Pierś kurczaka z serkiem wiejskim i ziołami Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Pieczone piersi z kurczaka to pyszna propozycja obiadowa. Z tym farszem są wyjątkowo aromatyczne i delikatne. Robię go w kilka chwil z serka wiejskiego, dzięki czemu całość jest lekka i niezwykle bogata w białko.

Chude mięso z piersi kurczaka należy do produktów najbogatszych w białko, a w połączeniu z nadzieniem twarogowym zamienia się w skarbnicę tego składnika. Jedna porcja potrawy dostarcza go w ilości ponad 50 gramów, a to minimalna dzienna dawka. Gdy łączę to danie z surówką albo sałatką ze świeżych warzyw, nie czuję większego głodu aż do końca dnia.

Jak zrobić pierś z kurczaka faszerowaną serkiem wiejskim?

Mięso nacinam w taki sposób, by móc włożyć do środka nadzienie z serka. Niezbędnym dodatkiem do masy są świeże zioła. Nigdy nie mogę obejść się bez szczypiorku i natki pietruszki. Zależnie od tego, co mam w domu, dokładam do nich koperek, bazylię, tymianek czy rozmaryn.

Mieszankę ziół zastępuję czasem podduszonym szpinakiem z cebulą. Farsz można wzbogacić o posiekane suszone pomidory, oliwki albo pieczoną czerwoną paprykę. Twarożek można zastąpić ricottą albo pokruszoną fetą, a także połączeniem serów.

Przepis: Pierś z kurczaka faszerowana serkiem wiejskim

Kieszonka z piersi drobiowej z aromatycznym ziołowym nadzieniem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
374 w każdej porcji

Składniki

Na nadzienie:

  • 1 szklanka serka wiejskiego
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 szklanka mieszanki świeżych ziół ze szczypiorkiem i natką pietruszki
  • sól i pieprz

Na mięso:

  • 4 małe piersi kurczaka bez skóry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie nadzieniaOsącz serek, jeśli ma dużo płynu. Przeciśnij czosnek przez praskę. Rozpuść masło i dodaj do serka wraz z czosnkiem i ziołami, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Szykowanie mięsaNastaw piekarnik na 200 stopni. Natnij piersi kurczaka wzdłuż, by powstały kieszonki. Oprósz mięso solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, po czym napełnij kieszonki nadzieniem z sera. W razie potrzeby zabezpiecz je wykałaczkami. Rozgrzej na patelni oliwę i zrumień piersi na średnim ogniu przez 2-3 minuty na stronę.
  3. Pieczenie kurczakaPrzenieś kurczaka do naczynia żaroodpornego i piecz 20-25 minut, aż całość ładnie się zazłoci.

Czym można faszerować filet z kurczaka?

Neutralne w smaku mięso z piersi można nadziewać różnymi farszami, najczęściej przyrządzonymi z dodatkiem sera. Propozycje warte wypróbowania to zwłaszcza:

  • podsmażone pieczarki z cebulą i plasterkami żółtego sera lub mozzarelli,
  • posiekane suszone pomidory z bazylią i kawałkami mozzarelli albo fety,
  • kukurydza z puszki, marynowana papryka i pieczarki, świeży czosnek i żółty ser,
  • podsmażone grzyby leśne z cebulą, ugotowana kasza pęczak i oscypek albo żółty ser,
  • pokrojone suszone śliwki albo morele, orzechy włoskie, rozmaryn i ser brie,
  • mielone orzechy włoskie bądź laskowe, bułka, czosnek, natka pietruszki i masło,
  • różyczki brokułu ugotowanego al dente, musztarda, czosnek i starty cheddar,
  • posiekany i podsmażony boczek, kawałki suszonych śliwek i rozmaryn,
  • drobno pokrojone warzywa, takie jak cebula, papryka, cukinia, bakłażan i pomidory, duszone z ziołami do odparowania wody.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...