Ten prosty miks sera i papryki to hit moich śniadań. Kto spróbuje raz, nie wraca do sklepowych smarowideł

Dodano:
Pasta z fety i papryki Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
Gdy chcę zacząć dzień od chleba z pyszną pastą, często wybieram ten przepis. Ser feta z podsmażoną papryką to połączenie, od którego trudno się oderwać. Ten przepis to śniadaniowy hit w moim domu.

Greckie dania są pełne smaku i zdrowych składników. Nie inaczej jest z tym smarowidłem do pieczywa, które nosi nazwę tirosalata. Pyszna pasta na bazie fety to także idealny dip do placków i warzyw, a po rozcieńczeniu jogurtem albo wodą tworzy smakowity sos do sałatek.

Jak zrobić pastę z fety i papryki?

Niezbędnym dodatkiem do sera feta jest w tej paście zielona papryka. Nie blenduje się jej na surowo, tylko najpierw piecze lub krótko obsmaża. Ja zwykle wybieram przygotowanie na patelni. Często idę też na skróty i sięgam po produkt ze słoika. To najczęściej grillowana papryka czerwona lub żółta, ale taki gotowiec jak najbardziej sprawdza się w tym zastosowaniu.

Nieodłączny składnik tej mieszanki to także ostra papryczka chili. Gdy jednak ktoś jej nie lubi albo nie toleruje, może zrezygnować z tej przyprawy. W przepisie pojawia się ponadto suszony tymianek, ale dobrą opcją jest także oregano. Smak i aromat całości podkręca delikatnie mięta, choć nie jest obowiązkowa.

Przepis: Pasta z fety i papryki

Kremowa i aromatyczna pasta ze słonego sera to pyszne smarowidło do chleba

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
241 w każdej porcji

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża zielona papryka w połówkach
  • 1 szklanka pokruszonego sera feta
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki chili (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie paprykiRozkrój paprykę wzdłuż na połówki i usuń nasiona. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i wrzuć paprykę. Smaż około 5 minut, aż zmięknie i się przypiecze.
  2. Blendowanie pastyZmiksuj paprykę z fetą i jogurtem oraz pozostałymi składnikami oprócz soli. Blendując je, wlej powoli resztę oliwy, po czym dosól do smaku.

Jaki jest najlepszy ser feta?

Najlepszy smak i konsystencję ma prawdziwa grecka feta, czyli produkt regionalny z europejskim oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Wywarza się ją z mleka owczego bądź jego mieszanki z tym kozim. Jest miękka, ale jednocześnie krucha i lekko ziarnista. Ma przy tym słony i nico pikantny smak. Niestety, oryginalna wersja należy do najdroższych i nie tak łatwo ją kupić. Na szczęście ma wiele zamienników.

W miejsce tego produktu można używać wyrobów oznaczonych jako ser typu feta, sałatkowy czy typu bałkańskiego. Powstają z mleka krowiego i są łagodniejsze, bardziej kremowe oraz mniej słone. Takie sery solankowe sprawdzają się jednak w większości przepisów. Warto czytać ich skład na etykietach i omijać te, które zawierają niezdrowe tłuszcze roślinne i inne niepotrzebne dodatki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...