Ten prosty miks sera i papryki to hit moich śniadań. Kto spróbuje raz, nie wraca do sklepowych smarowideł
Greckie dania są pełne smaku i zdrowych składników. Nie inaczej jest z tym smarowidłem do pieczywa, które nosi nazwę tirosalata. Pyszna pasta na bazie fety to także idealny dip do placków i warzyw, a po rozcieńczeniu jogurtem albo wodą tworzy smakowity sos do sałatek.
Jak zrobić pastę z fety i papryki?
Niezbędnym dodatkiem do sera feta jest w tej paście zielona papryka. Nie blenduje się jej na surowo, tylko najpierw piecze lub krótko obsmaża. Ja zwykle wybieram przygotowanie na patelni. Często idę też na skróty i sięgam po produkt ze słoika. To najczęściej grillowana papryka czerwona lub żółta, ale taki gotowiec jak najbardziej sprawdza się w tym zastosowaniu.
Nieodłączny składnik tej mieszanki to także ostra papryczka chili. Gdy jednak ktoś jej nie lubi albo nie toleruje, może zrezygnować z tej przyprawy. W przepisie pojawia się ponadto suszony tymianek, ale dobrą opcją jest także oregano. Smak i aromat całości podkręca delikatnie mięta, choć nie jest obowiązkowa.
Przepis: Pasta z fety i papryki
Kremowa i aromatyczna pasta ze słonego sera to pyszne smarowidło do chleba
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Grecka
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 241 w każdej porcji
Składniki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża zielona papryka w połówkach
- 1 szklanka pokruszonego sera feta
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonej mięty (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki chili (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie paprykiRozkrój paprykę wzdłuż na połówki i usuń nasiona. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i wrzuć paprykę. Smaż około 5 minut, aż zmięknie i się przypiecze.
- Blendowanie pastyZmiksuj paprykę z fetą i jogurtem oraz pozostałymi składnikami oprócz soli. Blendując je, wlej powoli resztę oliwy, po czym dosól do smaku.
Jaki jest najlepszy ser feta?
Najlepszy smak i konsystencję ma prawdziwa grecka feta, czyli produkt regionalny z europejskim oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Wywarza się ją z mleka owczego bądź jego mieszanki z tym kozim. Jest miękka, ale jednocześnie krucha i lekko ziarnista. Ma przy tym słony i nico pikantny smak. Niestety, oryginalna wersja należy do najdroższych i nie tak łatwo ją kupić. Na szczęście ma wiele zamienników.
W miejsce tego produktu można używać wyrobów oznaczonych jako ser typu feta, sałatkowy czy typu bałkańskiego. Powstają z mleka krowiego i są łagodniejsze, bardziej kremowe oraz mniej słone. Takie sery solankowe sprawdzają się jednak w większości przepisów. Warto czytać ich skład na etykietach i omijać te, które zawierają niezdrowe tłuszcze roślinne i inne niepotrzebne dodatki.