Z ziemniaków i kapusty robię te krokiety. Chrupiące, aromatyczne i znikają w kilka minut
Jesienią chętnie sięgam po włoską kapustę, której jest wtedy pod dosatkiem. Ma więcej smaku niż ta zwyczajna i świetnie nadaje się na farsz do krokietów. Dokładam do niego keczup, żółty ser i plasterki boczku, dzięki czemu całość jest palce lizać.
Jak zrobić krokiety ziemniaczane z kapustą włoską?
Do tej potrawy przygotowuję ciasto z ugotowanych kartofli, najlepiej z poprzedniego dnia. Do farszu duszę poszatkowane liście w bulionie, po czym łączę z zeszkloną cebulką i zagęszczam. Dosmaczam go startym żółtym serem i odrobiną zwykłego keczupu.
Robienie krokietów nie jest trudne, bo wystarczy nałożyć porcję nadzienia na placuszek z masy ziemniaczanej i ją w nim zamknąć, sklejając razem brzegi. Uformowane walce owijam w plasterki boczku, by były jeszcze pyszniejsze. Panieruję w tartej bułce i smażę na piękny, rumiany kolor.
Przepis: Krokiety ziemniaczane z kapustą włoską
Smakowita przekąska ziemniaczana z patelni z nadzieniem warzywno-serowym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 231 w każdej porcji
Składniki
Na farsz:
- 300 g kapusty włoskiej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka tartej bułki
- 2 łyżeczki keczupu
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól i pieprz
Na ciasto ziemniaczane:
- 0,8 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki tartej bułki
- 8 plasterków boczku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuPokrój drobno kapustę, zalej bulionem i uduś pod przykryciem do miękkości. Cebulę posiekaj, wrzuć na 2 łyżki oleju i podsmaż przez około 5 minut, aż się zeszkli. Wtedy oprósz ją mąką i podgrzewaj jeszcze chwilę, mieszając, po czym przełóż do kapusty. Całość zagotuj, zdejmij z ognia i odstaw, aż wystygnie. Dodaj tartą bułkę, keczup i ser. Połącz składniki, dopraw solą i pieprzem.
- Przygotowanie ciastaPrzeciśnij kartofle przez praskę, dołóż jajko, oba rodzaje mąki oraz sól i pieprz. Wyrób masę na gładkie ciasto.
- Smażenie krokietówPodziel masę ziemniaczaną na 8 części i uformuj z nich placki. Na środku każdego nałóż porcję farszu i zawiń w ciasto, zlepiając je wokół nadzienia. Obtocz krokiety w tartej bułce, owiń w plasterki boczku i smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut na stronę, aż się zarumienią.
Czym się różni kapusta włoska od zwykłej?
To inna odmiana niż ta biała. Ma bardziej zielone liście, na których nerwy tworzą charakterystyczny kratkowany wzór i są luźniej ułożone w główce. Trudniej ją kupić niż zwykłą wersję, bo gorzej znosi przechowywanie. Jest za to bardziej odporna na przymrozki.
Surowe warzywo jest bardziej kruche i soczyste. Ma delikatniejszy, mniej ostry i gorzki smak z orzechowymi nutami. Szybciej się gotuje niż klasyczna odmiana i staje się wtedy słodsza, zyskując maślane akcenty. Jej konsystencja robi się delikatna i soczysta, ale nie rozpadająca się.
Obie kapusty stosuje się w kuchni w podobny sposób do surówek, zup, dań duszonych czy farszów. Włoska ma jednak bardziej elastyczne zewnętrzne liście, dzięki czemu to łatwiejsza opcja do przygotowania gołąbków.
Czy kapusta włoska jest zdrowa?
Jej jedzenie jest równie korzystne, co klasycznej kapusty białej. Ma nieznacznie więcej białka i błonnika, a także witaminy A. To też nieco lepsze źródło składników mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, cynk, miedź i selen, a trochę uboższe w wapń i mangan.
Wartości odżywcze i właściwości tych warzyw są podobne. To poprawa trawienia i metabolizmu, jak również lepsza ochrona przed schorzeniami cywilizacyjnymi, w tym chorobami serca i nowotworami.