Rodzina oszalała na punkcie tych jajek z porem. Kremowe, puszyste i zawsze się udają

Dodano:
Jajka zapiekane w kokilkach Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Do przygotowania tych pysznych zapiekanych jajek nie potrzeba wielu składników ani czasu. Podsmażone pory w kremowej, serowej masie to połączenie, które uwielbiają wszyscy domownicy.

Codzienne przekąski nie muszą być nudne ani niezdrowe. Gdy tylko mogę, robię je w domu z naturalnych składników. Często używam jajek, bo u nas to produkt jedzony nie tylko na śniadanie. W tej zapiekance smakują zjawiskowo.

Jak zrobić jajka zapiekane w kokilkach z porem?

Tę potrawę robię jak niby-sufleciki. Podsmażone pory z cebulą nakładam do kokilek i wylewam na wierzch masę jajeczną z mlekiem i serem, która zestala się przy pieczeniu. Podczas gdy klasyczny suflet sprawia same kłopoty, opadając pomimo starań, tu nie ma takiego problemu.

Zawartość ramekinów wstępnie podpiekam, by się ścięła i nie zapadła po wbiciu jajek. Przed podaniem posypuję wierzch świeżym koperkiem, natką pietruszki albo szczypiorem. Czasem dodaję też zioła do masy.

Przepis: Jajka zapiekane w kokilkach z porem

Smakowita i sycąca przekąska w stylu sufletu z sadzonym jajkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
326 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g białych części porów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 75 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPosiekaj pory i cebulę, podsmaż na oleju, aż się zeszklą. Zmiksuj 3 jajka z mlekiem, dodaj gałkę i ser, po czym dopraw solą i pieprzem.
  2. PieczenieRozłóż podsmażone warzywa do kokilek i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie wbij do każdej po jajku. Piecz jeszcze około 15 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie częściowo płynne.

Jak długo piec jajka w piekarniku?

W 180 stopniach pojedyncze jajko wbite do kokilki z nadzieniem czy na przykład papryki jest gotowe w 15-20 minut. Dokładny czas zależy od tego, jak mocno ścięte ma być żółtko. Jeśli ktoś lubi bardzo rzadkie, jego wersja może być gotowa w około 12 minut.

Z czym zapiekać jajka w piekarniku?

Zarówno pod masę jajeczną, jak i pod jajka sadzone można dodać inne składniki niż w przepisie. Najczęściej stosuje się połączenia warzyw z cebulą lub czosnkiem i ziołami, a także serem. To między innymi:

  • zblanszowany i odciśnięty szpinak, posiekana cebula, czosnek i pokruszony ser feta,
  • podsmażone pieczarki z cebulą, natka pietruszki i parmezanem,
  • starta, osolona i odciśnięta cukinia ze szczypiorkiem i fetą,
  • pomidory z puszki z posiekaną cebulą, czosnkiem i papryką w proszku,
  • podsmażona kiełbasa ze startym serem i szczypiorkiem,
  • podsmażony boczek, suszone pomidory i natka pietruszki,
  • grzanki z masłem i żółty ser.

Zamiast kokilek można użyć produktów takich, jak wydrążone bułki albo pomidory, połówki papryki, cukinii lub awokado, jak również pieczone ziemniaki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...