Nie dodaję pomidorów, a gulasz wychodzi idealny. Mięso i warzywa są delikatne i pełne smaku

Dodano:
Gulasz z kurczaka z warzywami Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Delikatne mięso i warzywa nie lubią mocnego sosu, dlatego w mojej potrawce nie używam kwaśnych pomidorów. Piersi kurczaka z tymi dodatkami to cały pyszny obiad, który jest gotowy w pół godziny.

Duszenie mięsa w sosie warzywnym jest łatwym sposobem na wyjątkowo aromatyczny i zdrowy posiłek. W tym daniu wybieram chude kawałki kurczaka i nie dodaję na końcu śmietany. Dzięki temu mogę najeść się nim ze smakiem, ale bez wyrzutów sumienia.

Jak zrobić gulasz z kurczaka z bakłażanem?

Robię go znacznie krócej niż inne potrawki drobiowe. Dzięki prostym składnikom jest gotowy w pół godziny. Używam w nim chudego filetu z piersi, który w sosie nie traci swojej soczystości.

Mięso podsmażam wraz z cebulą, po czym dokładam pokrojone warzywa. Oprócz bakłażana to także papryka i cukinia. W tej kombinacji nie trzeba już pomidora, który nadałby gulaszowi niepotrzebną kwasowość.

Danie podkręcają czosnek, sproszkowana słodka papryka i natka pietruszki, którą gotuję przez kilka minut, by lepiej połączyć aromaty. Nie trzeba nic więcej, by potrawa wręcz zapraszała do jedzenia.

Przepis: Gulasz z kurczaka z bakłażanem

Potrawka z mięsa drobiowego z duszonymi warzywami w sosie paprykowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
312 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPotnij mięso na kawałki i oprósz solą oraz pieprzem. Pokrój w kostkę bakłażany, paprykę i cukinie. Posiekaj cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę.
  2. Duszenie daniaRozgrzej oliwę i wrzuć cebulę razem z kurczakiem. Smaż około 5 minut, po czym wrzuć czosnek i pokrojone warzywa. Podsmażaj 10 minut, wlej bulion, dodaj natkę i paprykę, dopraw do smaku. Przykryj i duś jeszcze 5-8 minut, aż warzywa będą miękkie.

Czy mięso na gulasz obtaczamy w mące?

Choć w tym przepisie nie stosuję tego zabiegu, jest on bardzo popularny. Pokrycie kawałków przed smażeniem mąką pszenną ma kilka skutków. Na ich powierzchni tworzy się rumiana skorupka, która poprawia smak i zmniejsza przenikanie tłuszczu do środka. Ponieważ dodatek ten rumieni się, płyn ma ciemniejszy kolor. Mąka powoduje też zagęszczenie sosu.

Posypanie mięsa mąką z przyprawami i solą poprawia ich przyleganie podczas smażenia, a ponadto do pewnego stopnia chroni je przed przypaleniem.

Jakie warzywa dodać do gulaszu z kurczaka?

W podanej recepturze użyłam najpopularniejszych warzyw, ale oprócz nich można wykorzystać również kilka innych, zwłaszcza takich jak:

  • por,
  • świeże pomidory,
  • kabaczek,
  • dynia,
  • fasolka szparagowa,
  • marchewka,
  • zielony groszek,
  • kukurydza,
  • pieczarki,
  • pietruszka korzeniowa,
  • seler naciowy,
  • seler korzeniowy,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • ziemniaki,
  • bataty.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...