Nie dodaję pomidorów, a gulasz wychodzi idealny. Mięso i warzywa są delikatne i pełne smaku
Duszenie mięsa w sosie warzywnym jest łatwym sposobem na wyjątkowo aromatyczny i zdrowy posiłek. W tym daniu wybieram chude kawałki kurczaka i nie dodaję na końcu śmietany. Dzięki temu mogę najeść się nim ze smakiem, ale bez wyrzutów sumienia.
Jak zrobić gulasz z kurczaka z bakłażanem?
Robię go znacznie krócej niż inne potrawki drobiowe. Dzięki prostym składnikom jest gotowy w pół godziny. Używam w nim chudego filetu z piersi, który w sosie nie traci swojej soczystości.
Mięso podsmażam wraz z cebulą, po czym dokładam pokrojone warzywa. Oprócz bakłażana to także papryka i cukinia. W tej kombinacji nie trzeba już pomidora, który nadałby gulaszowi niepotrzebną kwasowość.
Danie podkręcają czosnek, sproszkowana słodka papryka i natka pietruszki, którą gotuję przez kilka minut, by lepiej połączyć aromaty. Nie trzeba nic więcej, by potrawa wręcz zapraszała do jedzenia.
Przepis: Gulasz z kurczaka z bakłażanem
Potrawka z mięsa drobiowego z duszonymi warzywami w sosie paprykowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 312 w każdej porcji
Składniki
- 400 g piersi kurczaka
- 2 średnie bakłażany
- 2 czerwone papryki
- 2 małe cukinie
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPotnij mięso na kawałki i oprósz solą oraz pieprzem. Pokrój w kostkę bakłażany, paprykę i cukinie. Posiekaj cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę.
- Duszenie daniaRozgrzej oliwę i wrzuć cebulę razem z kurczakiem. Smaż około 5 minut, po czym wrzuć czosnek i pokrojone warzywa. Podsmażaj 10 minut, wlej bulion, dodaj natkę i paprykę, dopraw do smaku. Przykryj i duś jeszcze 5-8 minut, aż warzywa będą miękkie.
Czy mięso na gulasz obtaczamy w mące?
Choć w tym przepisie nie stosuję tego zabiegu, jest on bardzo popularny. Pokrycie kawałków przed smażeniem mąką pszenną ma kilka skutków. Na ich powierzchni tworzy się rumiana skorupka, która poprawia smak i zmniejsza przenikanie tłuszczu do środka. Ponieważ dodatek ten rumieni się, płyn ma ciemniejszy kolor. Mąka powoduje też zagęszczenie sosu.
Posypanie mięsa mąką z przyprawami i solą poprawia ich przyleganie podczas smażenia, a ponadto do pewnego stopnia chroni je przed przypaleniem.
Jakie warzywa dodać do gulaszu z kurczaka?
W podanej recepturze użyłam najpopularniejszych warzyw, ale oprócz nich można wykorzystać również kilka innych, zwłaszcza takich jak:
- por,
- świeże pomidory,
- kabaczek,
- dynia,
- fasolka szparagowa,
- marchewka,
- zielony groszek,
- kukurydza,
- pieczarki,
- pietruszka korzeniowa,
- seler naciowy,
- seler korzeniowy,
- brokuły,
- brukselka,
- ziemniaki,
- bataty.