Do tej zapiekanki nie gotuję ziemniaków. Ten obiad jest tak smaczny, że mięso staje się zbędne

Dodano:
Zapiekanka pasterska bez mięsa Źródło: Shutterstock / freeskyline
Zapomnijcie o zwykłej zapiekance z ziemniaków. Chrupiąca warstwa w stylu placków rösti jest jeszcze lepsza. Gdy przykrywam nią składniki, nie muszę mieć już mięsa. Za to połączenie ktoś powinien dostać nagrodę.

Tradycyjna zapiekanka z Wysp Brytyjskich nazywana plackiem pasterskim (shepherd's pie) albo wiejskim (cottage pie) jest daniem z mielonej wołowiny pod warstwą ziemniaków. Zwyczajowe dodatki w sosie to cebula, marchewka, seler i zielony groszek. W tym przepisie mięso zastępują bakłażan, pieczarki i soczewica. To połączenie nadaje potrawie niezwykle bogatą konsystencję, aromat i smak.

Jak zrobić zapiekankę pasterską z bakłażanem i soczewicą?

Warzywa najpierw podsmażam. Dokładam do nich zwyczajową cebulę i marchewki. Całość ogrzewam krótko, bo później ląduje w piekarniku.

W nadzieniu uwzględniam zieloną lub brązową soczewicę z puszki, która ma mięsistą strukturę i bulionowe nuty. Dzięki temu i innym składnikom porcja zapiekanki zapewnia solidną porcję 14,5 gramów białka, a przy tym po 9 gramów tłuszczu i błonnika.

Najważniejsze są jednak kartofle z masłem i serem na wierzchu. Nie muszę ich najpierw gotować ani ubijać. Zamiast kremowej masy wolę chrupiącą warstwę, która ma dużo więcej smaku. Dlatego kartofle ścieram grubo jak na szwajcarskie placki rösti i tylko odciskam z soku. Choć pieką się dłużej, dla tego efektu naprawdę warto poczekać.

Przepis: Zapiekanka pasterska z bakłażanem i soczewicą

Pyszny placek z warzywnym nadzieniem pod pierzynką z tartych ziemniaków i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
416 w każdej porcji

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średni bakłażan
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywBakłażana ze skórką pokrój w sporą kostkę, a pieczarki w plasterki. Posiekaj cebulę, natomiast marchewkę obierz i potnij na małe kawałki.
  2. Smażenie nadzieniaRozgrzej oliwę i wrzuć warzywa. Smaż 10 minut, po czym dodaj soczewicę, koncentrat i tymianek. Dopraw masę solą oraz pieprzem i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką masła.
  3. Pieczenie plackaNastaw piekarnik na 200 stopni. Roztop resztę masła. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Odciśnij z nadmiaru soku na gęstym sitku, połącz z masłem i osól. Wyłóż wiórki na masę w naczyniu, dociśnij i wyrównaj. Piecz 40 minut, posyp serem i włóż do pieca jeszcze na 5-10 minut.

Jakie mięso na shepherd's pie?

Na ten temat trwa odwieczny spór, bo w historii dania pojawiło się mnóstwo jego wersji sygnowanych nazwiskami znanych kucharzy. W recepturze używa czerwonego mięsa, najczęściej wołowiny albo jagnięciny, ale sięga się też po cielęcinę, baraninę i wieprzowinę. Współcześnie potrawę robi się także z lżejszych kawałków drobiu.

Mięso jest zwykle rozdrobione, to jest zmielone, posiekane, pokrojone w kostkę lub na plasterki. Podsmaża się je albo dodaje do nadzienia na surowo. Można również wykorzystać resztki pieczeni oraz to z gotowania rosołu, na przykład w połączeniu z wątróbkami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...