Przy tym daniu się nie napracujesz, a wychodzi pyszne i kremowe. Niezawodny przepis na risotto

Dodano:
Risotto z pieczarkami i marchewką Źródło: Shutterstock / Lily Sab
Zawsze spotykałam się z opinią, że zrobienie dobrego risotto to sztuka. Przy tym ryżu z patelni nie przejmuję się niuansami, a i tak zawsze jest doskonały. Gdy gotuję to smakowite danie, wystarcza wszystkim za cały posiłek.

Gdy chcę podać kremowy ryż z dodatkami, robię go w najprostszy sposób. Jak się okazuje, nie ma tu wielkiej filozofii, bo najważniejsze są dobrej jakości składniki. Zapraszam po przepis, z którym lekkie risotto zawsze jest udane.

Jak zrobić risotto z pieczarkami i marchewką?

Używam ryżu o krótkich ziarnach, który zapewnia aksamitną konsystencję dania. Gotuję go z podsmażonymi grzybami i warzywami, dolewając bulion dwukrotnie, zamiast robić to porcjami. Jeżeli nie mam tego domowego, przygotowuję rosół z kostek rozpuszczonych w wodzie. Zawsze wybieram produkt bez oleju palmowego, glutaminianu sodu i podobnych substancji.

Do smaku dodaję wytrawne białe wino, obojętnie jakie. Gdy mi go zabraknie, biorę nieco mniejszą porcję soku z cytryny i zwiększam ilość bulionu. Ryżu nie przyprawiam przesadnie, ale dosmaczam na koniec startym parmezanem. Dzięki temu jeszcze bardziej rozpływa się w ustach.

Gdy mam ochotę podkręcić to risotto, duszę je ze świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki, tymiankiem czy rozmarynem. Czasem używam też mieszanki ziół włoskich lub prowansalskich.

Przepis: Risotto z pieczarkami i marchewką

Kremowy ryż z pysznymi dodatkami i parmezanem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka krótkoziarnistego ryżu
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój grzyby na małe kawałki, posiekaj cebulę, a marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Wlej bulion do garnka i doprowadź do wrzenia.
  2. Przygotowanie ryżuRozgrzej na patelni oliwę, wrzuć cebulę i grzyby, smaż 5 minut i dołóż marchewkę. Po kilku minutach dodaj masło i ryż. Smaż 3-4 minuty, dolej wino i szklankę bulionu. Połącz składniki i podgrzewaj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż ziarna wchłoną płyn. Dolej resztę bulionu, dopraw gałką, solą i pieprzem, po czym duś około 15 minut, regularnie mieszając. Przed podaniem wymieszaj z parmezanem.

Co można dodać do risotto?

Ta potrawa ma niezliczoną liczbę wersji, bo można dodawać do niej różne warzywa, sery, mięsa i inne składniki. Polecane są między innymi:

  • grzyby leśne i hodowlane,
  • zielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż, botwina, cukinia, fasola szparagowa, szparagi, groszek, brokuły,
  • kolorowe warzywa świeże, na przykład papryka, pomidory, dynia, bakłażan, kukurydza,
  • sery twarde albo świeże, jak ricotta czy mascarpone,
  • mięsa świeże, na przykład kurczak i indyk, jak również wędliny, w tym szynka, boczek lub kiełbasa,
  • ryby takie jak łosoś czy tuńczyk, a także owoce morza,
  • dodatki smakowe, w tym na przykład bazylia, szałwia, szafran, kurkuma, biały pieprz, skórka cytrynowa, czosnek, oliwa truflowa.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...