Ta zielona pasta zastąpiła mi masło. Lekka, kremowa i idealna na śniadanie
Zielona pasta na pieczywie to miła i zdrowa odmiana od masła i serków. Używam do niej wygodnego i taniego produktu, który jak większość osób trzymam w szafce na wypadek nagłego zapotrzebowania. Zielony groszek jest lekki i dostarcza roślinne białko, a jest go 3,8 g w porcji smarowidła. Natomiast awokado zapewnia dawkę zdrowego tłuszczu, witamin E i K, kwasu foliowego oraz potasu, a to składniki niezbędne w codziennej diecie.
Jak zrobić pastę z awokado i zielonego groszku?
Biorę do niej miękkie awokado, by konsystencja pasty była przyjemnie kremowa, a smak lekko orzechowy. Gdy łączę je z delikatnym groszkiem z puszki, potrzeba tylko odrobiny majonezu, sosu sojowego i soku z cytryny, by na poczekaniu powstał przepyszny dodatek do chleba.
W przepisie najchętniej używam drobnego groszku konserwowego, a gdy mam więcej czasu, sięgam po ten mrożony. Wybieram produkt gotowany na parze, który wymaga tylko 3 minut podgrzewania. Robię go w parowarze albo małej ilości wody, osączam i odstawiam do wystygnięcia. Zimny blenduję i dopiero łączę z miąższem owocu.
Przepis: Pasta z awokado i zielonego groszku
Ekspresowe smarowidło do kanapek na bazie groszku konserwowego
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 116 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka groszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 duże awokado
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOsącz dobrze groszek i przeciśnij czosnek przez praskę. Rozkrój na pół awokado, usuń pestkę i skórę.
- Przygotowanie pastyRozgnieć widelcem albo zmiksuj groszek razem z miąższem awokado. Połącz z czosnkiem, majonezem i sosem sojowym. Dodaj do smaku sok wyciśnięty z cytryny. Dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą.
Z czym można zrobić pastę z awokado?
Często miksuję miąższ tego owocu z innymi nasionami strączkowymi, na przykład ciecierzycą albo białą fasolą. Zwykle dorzucam czosnek i posiekane zioła, zwłaszcza szczypiorek, natkę pietruszki czy koperek, albo mieszankę równych części wszystkich trzech. Inne dobre opcje to natka kolendry i bazylia.
Do awokado można dołożyć także inne składniki i ich kombinacje. W tej paście sprawdzą się zwłaszcza:
- pokrojone w kostkę świeże pomidory,
- osączone i posiekane pomidory suszone w oleju,
- plasterki zielonych oliwek,
- drobno posiekana cebula,
- kostki świeżej papryki,
- plasterki papryczki chili,
- pokrojone jajka ugotowane na twardo,
- ser feta, biały, wiejski albo kremowy,
- majonez i/lub jogurt naturalny.
Gdy sięgam po produkty z puszek i słoików, zmniejszam dodatek soli w recepturze. W przypadku suszonych pomidorów rezygnuję nie tylko z solenia pasty, ale też dodawania sosu sojowego.