Gdy chcę odpocząć od mięsa, piekę ten pasztet. Pachnie obłędnie i znika w jeden dzień

Dodano:
Pasztet z fasoli z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Magdanatka
Kawałek takiego pasztetu na kanapce to miła odmiana od wędliny. Choć piekę go z całkiem zwyczajnych produktów bez grama mięsa, jest wilgotny, aromatyczny i przepyszny. Ten przepis z białą fasolą to prawdziwa perełka.

Tym zdrowym pasztetem warzywnym mogę nakarmić całą rodzinę, a także najeść się bez obaw o kalorie. Moja wersja ma ich 3 razy mniej niż klasyczna receptura z mięsem, a wciąż zapewnia porcję białka. W plastrze o wadze 50 gramów jest 3,8 g tego składnika, a przy tym niecałe 100 kcal. To dzięki temu, że w daniu są same lekkie, niskotłuszczowe produkty.

Jak zrobić pasztet z fasoli z pieczarkami?

Do tej potrawy potrzebny jest ugotowany seler z pietruszką oraz pieczarki duszone z cebulą. Gdy przygotuję te składniki, rozdrabniam je z fasolą, łączę z jajkami i doprawiam. Masę piekę w keksówce o wymiarach 25 na 10 centymetrów.

W kuchni najbardziej lubię używać fasoli zrobionej w domu, ale gdy mi jej zabraknie, korzystam z tej sklepowej. Częściej staram się wybierać nasiona w słoiku zamiast w puszce, bo mają mniejszy kontakt z plastikiem.

Przepis: Pasztet z fasoli z pieczarkami

Smakowity dodatek do pieczywa na bazie białej fasoli

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
93 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie selery
  • 1 pietruszka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 300 g białej fasoli z puszki
  • 4 cebule
  • 2 jaja
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywObierz selera i pietruszkę, pokrój na kawałki o podobnej wielkości i ugotuj w niewielkiej ilości wody, po czym osącz i wystudź.
  2. Smażenie pieczarekPosiekaj cebule. Pieczarki drobno pokrój, wrzuć na 4 łyżki rozgrzanego oleju, oprósz lekko solą i smaż 5 minut, a następnie dołóż cebulę. Duś 5-7 minut, aż zmięknie.
  3. Szykowanie masyPrzepuść przez maszynkę do mięsa ugotowane warzywa, pieczarki i fasolę, po czym dodaj do masy jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, gałkę, sól i pieprz.
  4. PieczenieWlej pozostały olej do formy i rozprowadź po dnie oraz ściankach. Obsyp tartą bułką i przełóż do środka masę na pasztet. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 35-40 minut, aż wierzch i brzegi będą rumiane.

Jak ugotować fasolę, żeby nie było wzdęć?

Nasiona zawierają wzdymające związki cukrowe, które można w dużym stopniu usunąć za pomocą wody i w ten sposób zmniejszyć nieprzyjemne objawy. Szczególnie ważne jest ich odpowiednio długie moczenie (przez 8-12 godzin) i gotowanie w świeżej porcji wody do momentu, aż będą całkiem miękkie. Wypłukiwanie niepożądanych związków można zwiększyć, zmieniając wodę także podczas namaczania ziaren.

Jest też inny trik, który polega na zalaniu suchych nasion wrzątkiem i odstawienie na 2-5 minut. Po tym czasie trzeba je odcedzić, zalać zimną wodą i dopiero moczyć.

Fasolę gotuje się przez 45-90 minut, co zależy od jej wielkości i odmiany. Najlepiej nie solić je od razu, bo w ten sposób spowalnia się mięknięcie. Sól najlepiej dosypać na około kwadrans przed końcem. Do garnka można dorzucić zioła wspierające trawienie, takie jak liść laurowy, ziele angielskie czy kminek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...