Ze zwykłej marchewki wyczarowuję egzotyczną surówkę. Sekret tkwi w aromatycznym dressingu

Dodano:
Azjatycka surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Porcja warzyw do obiadu nie oznacza masy pracy. Tę prostą surówkę robię raz-dwa i wszyscy zajadają się nią za smakiem. Sekret tkwi w dressingu, który przyrządzam na poczekaniu.

Azjatyckie potrawy często goszczą na moim stole. Wystarczy jednak tylko, że ugotuję ryż, i już mam ochotę na marchewkę w pysznej marynacie. Przygotowanie jest banalnie proste, a surówka znika z talerzy jako pierwsza.

Jak zrobić azjatycką surówkę z marchewki?

Najpierw strugam ją w cienkie wstążki. Idealnym narzędziem jest obierak do warzyw. Żeby było mi wygodniej, marchew nabijam od strony grubego końca na widelec i kładę na desce do krojenia.

Smak tej surówki zapewnia aromatyczny sos, który przygotowuję na bazie octu ryżowego. To łagodna w smaku i lekko słodka odmiana o zawartości 6% kwasu octowego, która jest idealna do dań orientalnych. Można jednak zastąpić ją sokiem z cytryny.

W dressingu uwzględniam także jasny sos sojowy, który dostarcza dawkę soli do dosmaczenia potrawy, jak również słodki syrop, czosnek i imbir. Aby witamina A z marchewki była przyswajalna, nie zapominam o dodatku neutralnego oleju. Jeśli mam w domu ten sezamowy, to jeszcze lepszy wybór.

Kompozycję dopełnia posiekany szczypiorek oraz prażony sezam. Robię go na bieżąco, korzystając z niełuskanych nasion. Ponieważ są w skorupkach, można trzymać je na patelni bez obawy, że szybko się przypalą. Podgrzewam je do momentu, aż zaczną podskakiwać.

Przepis: Azjatycka surówka z marchewki

Cienkie wstążki z marchewki z dressingiem imbirowo-czosnkowym, szczypiorkiem i prażonym sezamem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
127 w każdej porcji

Składniki

  • 5 marchewek
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy albo płynnego miodu
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego sezamu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZestrugaj cienkie wstążki z marchewki przy pomocy obieraczki do warzyw. Sezam podpraż na suchej patelni, przez cały czas mieszając. Gdy zacznie ładnie pachnieć, zsuń go na zimny talerz.
  2. Mieszanie dressinguPołącz ocet z sosem sojowym, olejem i syropem. Dodaj imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Przygotowanie sałatkiPolej marchewkę sosem i połącz składniki. Odstaw na co najmniej 30-60 minut, by wstążki przeszły smakiem dodatków. Przed podaniem posyp surówkę szczypiorkiem i sezamem.

Wstążki z marchewki inaczej

Gdy mam ochotę na odmianę, wzbogacam moją surówkę o inne warzywa i dodatki. Robię wtedy więcej dressingu, by scalił swoim smakiem większą porcję składników.

Do wstążek z sosem imbirowo-czosnkowym idealnie pasują między innymi:

  • paski lub plasterki świeżego ogórka,
  • wstążki z białej rzodkwi,
  • cienkie plasterki kalarepy,
  • wstążki z cukinii,
  • poszatkowana kapusta pekińska lub biała,
  • zielony groszek z mrożonki,
  • paseczki z czerwonej papryki,
  • plasterki papryczki chili,
  • ugotowany makaron ryżowy albo z fasoli mung,
  • świeża natka kolendry.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...