Ten czosnek smakuje sto razy lepiej niż surowy. Dodaję 2 składniki i robię obłędną pastę do chleba
Pieczony czosnek to mój ulubiony dodatek do dipów, sosów i zup. Przygotowuję go hurtowo i pakuję do słoiczków. W postaci całych ząbków czy pasty może stać nawet tydzień w lodówce, choć zwykle nie ma już po nim śladu.
Jak zrobić pastę z pieczonego czosnku?
To bardzo łatwy i bezwysiłkowy przepis. Główki czosnku, polane oliwą, wrzucam do piekarnika, i praktycznie nie wymagają już nadzoru. Potem dodaję sok z cytryny, blenduję i doprawiam.
W tym przepisie odcinam wierzchy z główek czosnku. Można też rozciąć je w poprzek na pół albo wstawić do pieca w całości, choć wtedy nie widać, że brązowieje środek.
Przepis: Pasta z pieczonego czosnku
Aromatyczne smarowidło do pieczywa na bazie karmelizowanych ząbków czosnku
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 231 w każdej porcji
Składniki
- 8 dużych główek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie czosnkuOdkrój górne części z główek czosnku, włóż do żaroodpornego naczynia, posyp solą i polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 35-45 minut i piecz, aż ząbki zrobią się złote i miękkie. Gdy przestygną, wyciśnij je albo podważ nożem po rozcięciu błonek.
- Miksowanie pastyCzosnek razem z oliwą zblenduj albo rozgnieć widelcem, po czym dopraw do smaku.
Co dodać do pasty z pieczonego czosnku?
W moim przepisie używam sporo oliwy, która jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Ten rodzaj oleju pasuje do czosnku najlepiej, ale nie wszyscy lubią jego intensywny i gorzki smak. W takiej sytuacji polecam spróbować delikatnej odmiany o owocowych nutach, oznaczanej na butelkach jako Gran Fruttato.
Smarowidło w wersji podstawowej można dosmaczyć suszonymi lub świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem, oregano, rozmarynem, majerankiem czy natką pietruszki. W ten sposób będzie nie tylko bardziej aromatyczne, ale też łatwiej strawne. Pasują tu także ostra papryka, sos sojowy czy ocet balsamiczny.
Pastę można przygotować także z typowymi śródziemnomorskimi dodatkami, takimi jak suszone pomidory, oliwki czy kapary. Trzeba jednak pamiętać, że zawierają sporo soli, więc zwykle trzeba zmniejszyć jej ilość w przepisie.
Jak zrobić pieczony czosnek w ząbkach?
Obieranie surowego czosnku trwa dłużej niż tego pieczonego, ale to także świetny sposób na pastę. Ząbki trzeba posolić i zalać oliwą, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut. Do naczynia żaroodpornego można dołożyć gałązki rozmarynu, które są stosunkowo odporne na wysoką temperaturę.