Duszone pieczarki jak z PRL robię tylko tak. Wracam do tego smaku za każdym razem
W domu nazywamy te pieczarki kolejowymi. Nie są mocno podsmażone, tylko delikatne i soczyste, bo przyrządzam je starym sposobem. Przepis znalazłam w książce, którą odziedziczyłam po babci. Lekkie danie świetnie smakuje z pieczywem i kluskami. To także idealny dodatek do mięsa, ziemniaków i kaszy.
Jak zrobić pieczarki z patelni jak z PRL?
Grzybów nie smażę z cebulą, tylko wrzucam później i duszę z wodą. Gotują się wtedy w sosie, nie tracąc swojej struktury. Całość doprawiam oszczędnie, zabielam śmietaną i zagęszczam żółtkiem. To właśnie dzięki temu są tak wyjątkowe.
Czasami nieco modyfikuję recepturę. Używam masła klarowanego zamiast tego zwykłego, bo zdrowiej się na nim smaży. Jest oczyszczone ze związków pochodzących z mleka, które przypalają się w wysokiej temperaturze.
Do potrawy często dodaję maggi, ale wybieram produkt bez wzmacniaczy smaku. Lubię też dosypać pokrojoną natkę pietruszki, którą zwykle gotuję nieco dłużej w sosie. To sprawia, że staje się łagodniejsza, a jej smak przenika składniki.
Przepis: Pieczarki z patelni jak z PRL
Proste i smakowite danie z grzybów duszonych z cebulą
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 136 w każdej porcji
Składniki
- 400 g drobnych pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 żółtko jaja
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPieczarki pokrój na połówki lub ćwiartki, a większe okazy na kilka kawałków. Cebulę potnij w kostki.
- DuszenieRozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu, a gdy się zeszkli i lekko zarumieni, dodaj grzyby i 2-3 łyżki wody. Duś pod przykryciem około 15 minut, aż będą miękkie, w razie potrzeby odkrywając patelnię i odparowując część płynu. Dopraw solą i pieprzem. Do śmietany dołóż porcjami gorący sos, a gdy się ogrzeje, wlej do grzybów. Tak samo podpraw danie żółtkiem i podgrzej całość bez gotowania.
Jak zrobić pieczarki smażone z cebulą?
Są na to dwa sposoby. Dodaje się je do zeszklonej cebuli albo odwrotnie – najpierw na patelnię wrzuca się pieczarki. W obu sytuacjach składniki smażą się na oleju. Jak jednak robię to jeszcze inaczej.
Kawałki grzybów kładę na suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką i podgrzewam bez tłuszczu, by straciły część wody. Gdy zmniejszą się do pożądanych rozmiarów, dolewam małą ilość oleju i podsmażam, by je zrumienić. Następnie dorzucam cebulę i czekam, aż zmięknie, zeszkli się i zazłoci. Pod koniec doprawiam danie i posypuję drobno posiekaną natką pietruszki.
Tak przygotowane grzyby serwuję do obiadu, a także używam do sosów makaronowych, omletów, pizzy czy farszu, na przykład do naleśników bądź nadziewanych warzyw.