Duszone pieczarki jak z PRL robię tylko tak. Wracam do tego smaku za każdym razem

Dodano:
Smażenie pieczarek na patelni Źródło: Shutterstock / SingerGM
Jędrne kawałki grzybów w sosie z cebulą i śmietaną to klasyka, którą kiedyś zajadali się wszyscy. Według mojego męża właśnie takie pieczarki serwowano w restauracjach PKP. Tę prostą i pyszną potrawę przygotowuje się nieco inaczej niż dziś, a jest gotowa w pół godziny.

W domu nazywamy te pieczarki kolejowymi. Nie są mocno podsmażone, tylko delikatne i soczyste, bo przyrządzam je starym sposobem. Przepis znalazłam w książce, którą odziedziczyłam po babci. Lekkie danie świetnie smakuje z pieczywem i kluskami. To także idealny dodatek do mięsa, ziemniaków i kaszy.

Jak zrobić pieczarki z patelni jak z PRL?

Grzybów nie smażę z cebulą, tylko wrzucam później i duszę z wodą. Gotują się wtedy w sosie, nie tracąc swojej struktury. Całość doprawiam oszczędnie, zabielam śmietaną i zagęszczam żółtkiem. To właśnie dzięki temu są tak wyjątkowe.

Czasami nieco modyfikuję recepturę. Używam masła klarowanego zamiast tego zwykłego, bo zdrowiej się na nim smaży. Jest oczyszczone ze związków pochodzących z mleka, które przypalają się w wysokiej temperaturze.

Do potrawy często dodaję maggi, ale wybieram produkt bez wzmacniaczy smaku. Lubię też dosypać pokrojoną natkę pietruszki, którą zwykle gotuję nieco dłużej w sosie. To sprawia, że staje się łagodniejsza, a jej smak przenika składniki.

Przepis: Pieczarki z patelni jak z PRL

Proste i smakowite danie z grzybów duszonych z cebulą

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
136 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g drobnych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 żółtko jaja
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPieczarki pokrój na połówki lub ćwiartki, a większe okazy na kilka kawałków. Cebulę potnij w kostki.
  2. DuszenieRozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu, a gdy się zeszkli i lekko zarumieni, dodaj grzyby i 2-3 łyżki wody. Duś pod przykryciem około 15 minut, aż będą miękkie, w razie potrzeby odkrywając patelnię i odparowując część płynu. Dopraw solą i pieprzem. Do śmietany dołóż porcjami gorący sos, a gdy się ogrzeje, wlej do grzybów. Tak samo podpraw danie żółtkiem i podgrzej całość bez gotowania.

Jak zrobić pieczarki smażone z cebulą?

Są na to dwa sposoby. Dodaje się je do zeszklonej cebuli albo odwrotnie – najpierw na patelnię wrzuca się pieczarki. W obu sytuacjach składniki smażą się na oleju. Jak jednak robię to jeszcze inaczej.

Kawałki grzybów kładę na suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką i podgrzewam bez tłuszczu, by straciły część wody. Gdy zmniejszą się do pożądanych rozmiarów, dolewam małą ilość oleju i podsmażam, by je zrumienić. Następnie dorzucam cebulę i czekam, aż zmięknie, zeszkli się i zazłoci. Pod koniec doprawiam danie i posypuję drobno posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane grzyby serwuję do obiadu, a także używam do sosów makaronowych, omletów, pizzy czy farszu, na przykład do naleśników bądź nadziewanych warzyw.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...