Ulubiony bakłażan całej rodziny. Jeden dodatek do farszu z kurczakiem robi całą robotę

Dodano:
Bakłażan nadziewany kurczakiem i warzywami Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Niby zwykłe faszerowane bakłażany z kurczakiem i mozzarellą, ale ich smaku nie da się zapomnieć. Za tą wersją wszyscy wręcz przepadają. Sekret dania kryje się w nadzieniu.

Do tego farszu nie dodaję udziwnionych składników. Jest taki pyszny, bo zawiera skarmelizowany cukier. Pochodzi z marynaty, w której smażę kurczaka. Zapraszam po przepis, który tak zasmakował mojej rodzinie, że ciągle zamawia go na obiad. Choć nie jest to szybkie danie, bo produkty trzeba najpierw przygotować, a potem zapiec w bakłażanach, warto poświęcić mu czas dla tak spektakularnego efektu.

Jak zrobić pieczonego bakłażana z kurczakiem?

Sposobem na uzyskanie fantastycznego smaku potrawy jest marynowanie piersi drobiowej w słodkiej zalewie, którą robię z łatwo dostępnych składników. Zapas tej mieszanki trzymam zawsze w lodówce, by w każdej chwili móc użyć do gotowania. Polecam ją także do innych dań, mięs, ryb i warzyw.

Bazą marynaty jest klasyczny jasny sos sojowy, który jest dostępny w supermarketach, a często także w dyskontach. Pokrojonego kurczaka trzymam w niej dość krótko, jednak większe kawałki produktów zanurzam w sosie na 6-12 godzin.

Do wydrążania bakłażanów używam łyżeczki do herbaty. Jest cieńsza od tej stołowej, a jej zaokrąglenia pomagają uniknąć przebicia skóry. Często posypuję danie innym serem, zwykle żółtym albo parmezanem.

Przepis: Pieczony bakłażan z kurczakiem

Połówki oberżyny z marynowanym czosnkowym kurczakiem, warzywami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
381 w każdej porcji

Składniki

Na marynowanego kurczaka:

  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju

Na resztę dania:

  • 4 średnie bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 szczypta papryki chili
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPokrój kurczaka w kostkę o boku 2-3 centymetry. Zgnieć czosnek i dodaj pozostałe składniki marynaty. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, po czym zalej nią mięso, przykryj naczynie i odstaw na minimum godzinę.
  2. Szykowanie warzywW tym czasie przekrój bakłażany wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Posiekaj go, cebulę pokrój w piórka, a marchew potnij na drobne kawałki. Pomidorki rozkrój na ćwiartki albo połówki.
  3. Smażenie kurczakaRozgrzej 2 łyżki oleju. Osącz mięso z marynaty, wrzuć na patelnię i podgrzewaj na niewielkim ogniu około 5 minut, by nadmiar płynu odparował. Gdy sos się zagęści, zwiększ ogień i smaż 3-4 minuty, regularnie mieszając, by przyrumienić kostki i skarmelizować cukier.
  4. Przygotowanie farszuRozgrzej 3 łyżki oleju, podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, a gdy się zeszkli, dołóż czosnek, miąższ z bakłażanów, marchewkę i pomidory. Podgrzewaj bez pokrywki 8-10 minut, delikatnie mieszając i podlewając warzywa marynatą z mięsa, aż marchew będzie półmiękka.
  5. PieczenieWymieszaj kurczaka z warzywami, dodaj sól, pieprz i przyprawy, po czym nałóż nadzienie do połówek bakłażanów, a na wierzchu rozłóż kawałki mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż ser się roztopi, a składniki przypieką.

Szybki bakłażan nadziewany kurczakiem

Nie zawsze mam czas na marynowanie kurczaka, dlatego czasem robię go krócej. Kostki oprószam solą i pieprzem, a następnie kładę na patelnię. Gdy chcę zagęścić farsz, przed wrzuceniem mięsa na rozgrzany tłuszcz obsypuje je też mąką. Czosnek dokładam wtedy do warzyw – smażę go krótko razem z zeszkloną cebulą. W razie potrzeby podlewam je wodą albo bulionem. Cukru i octu używam, by doprawić masę do smaku.

W wersji bez tych ostatnich dodatków dokładam do nadzienia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany i jajko, które spaja całość. Bakłażany wymagają wtedy jednak prawie dwa razy dłuższego pieczenia, dlatego posypuję całość serem dopiero po pół godziny obróbki w piekarniku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...