Sałatkę jarzynową robię teraz inaczej. Dwa składniki sprawiają, że jest zdrowsza i pyszniejsza
Wszystkie produkty w tym daniu są zdrowe, ale buraki pozostawiają konkurencję w tyle. Zapewniają związki wspomagające pracę naczyń krwionośnych i obniżające ciśnienie, a także odtruwające organizm i przeciwrakowe. Ja cenię je zwłaszcza za właściwości krwiotwórcze. Za sprawą sporej zawartości żelaza i kwasu foliowego pomagają zwalczać anemię i poprawiać wydolność. Gdy łączę je z innymi jarzynami i fasolą, otrzymuję wyjątkowo odżywczą mieszankę.
Jak zrobić sałatkę jarzynową z burakami i fasolą?
Warzywa najpierw gotuję bez obierania tak samo, jak do zwykłej sałatki jarzynowej. Wybieram sztuki o średniej wielkości. Oprócz marchewki i ziemniaków biorę też buraki. Korzystam z jednego garnka, dodając składniki w odpowiedniej kolejności, a na koniec pozostawiam je przez godzinę w wodzie, by „doszły”.
Do warzyw korzeniowych dokładam kiszone ogórki, cebulę i białą fasolę. Choć wolę ugotować ją sama, często korzystam z gotowca ze słoika albo puszki. Osobno przyrządzam sos winegret, który spaja składniki w wyjątkowo smaczną całość.
Solidna porcja tej sałatki z wysoką zawartością błonnika i białkiem roślinnym sprawia, że danie jem często jako lekki i zbilansowany posiłek, po którym zadziwiająco długo nie czuję głodu.
Przepis: Sałatka jarzynowa z burakami i fasolą
Pożywne danie z gotowanych warzyw z białą fasolą i sosem winegret
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 4 buraki
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 puszka drobnej białej fasoli
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Na dressing:
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie warzywWyszoruj warzywa. Włóż buraki do garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut. Dodaj marchewkę i ziemniaki, trzymaj na palniku przez 10 minut, po czym wyłącz gaz, przykryj garnek i pozostaw na godzinę.
- Szykowanie sosuPołącz olej z octem, miodem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
- Łączenie składnikówObierz ugotowane jarzyny i pokrój razem z ogórkami na niewielkie kawałki o podobnej wielkości. Posiekaj cebulę i odsącz fasolę, po czym dodaj je do miski. Polej całość sosem, wrzuć posiekaną natkę i wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki na kilka godzin lub całą noc, by się przegryzła.
Sałatka z burakami i fasolą inaczej
Danie można przygotować w dużo prostszej wersji z innym sosem. Buraki trzeba ugotować lub upiec, a następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dodatki to biała fasola i posiekana cebula. Do sosu bierze się natomiast majonez i ocet albo sok z cytryny oraz przyprawy – sól, pieprz i cukier.
Do tej mieszanki można dodać także kiszone lub konserwowe ogórki i ser feta, pokruszony bądź pokrojony w kostki. Pasują tu ponadto ugotowane ziemniaki, pietruszka i seler korzeniowy, jak i ten naciowy na surowo. Można również dodać groszek albo kukurydzę konserwową oraz siekaną natkę i szczypiorek.