Zawsze dodaję to do mielonego mięsa. Dzięki temu kotleciki rozpływają się w ustach

Dodano:
Kotleciki mięsno-ziemniaczane z kurczaka Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Uwielbiam mielone, ale na co dzień staram się jeść mniej mięsa. Dlatego do masy dodaję jedno warzywo. Stosuję też zagęstniki, dzięki którym kotleciki mają wyjątkowo przyjemną konsystencję. Ten prosty przepis jest bardzo stary, a zawsze wychodzi.

Często łączę kurczaka z warzywami, nawet w mielonych. Nie są wtedy jednak tak gładkie, jak lubię. Moją ulubioną wersją jest ta z ziemniakami, z którymi kotleciki wychodzą mięciutkie i apetyczne. Zapraszam po przepis na danie, które posmakuje każdemu.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z kurczakiem?

Do tej potrawy wybieram kartofle mączyste albo ogólnoużytkowe, które gotuję w mundurkach. Dzięki temu ich miąższ zawiera mniej wody. Zamiast mielonego mięsa z fileta preferuję to z nogi kurczaka, bo kotlety z niego są bardziej soczyste. Dodaję do nich smażoną cebulkę, mąkę i tartą bułkę.

Mój przepis jest modyfikacją receptury, którą znalazłam w książce kucharskiej z 1965 roku. Przeczytałam w niej, że zamiast surowego mięsa można wykorzystać kiełbasę serdelową, mięso pieczone albo konserwę mięsną. Ja próbowałam z kurczakiem z rosołu, którego przekręciłam przez maszynkę. Kotleciki też wyszły pyszne, choć nieco mniej aksamitne.

Przepis: Kotlety ziemniaczane z kurczakiem

Delikatne kotleciki z gotowanych ziemniaków i mielonego mięsa drobiowego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
126 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg niewielkich ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 250 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 jajka
  • 50-60 g mąki pszennej
  • 60-80 g tartej bułki
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach do miękkości przez około 30 minut. Następnie ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę. Pokrój cebulę w kostki i podsmaż przez około 5 minut na 2 łyżkach oleju, aż się zeszkli.
  2. Robienie kotletówPołącz kartofle z mielonym mięsem, dodaj jajka, sól i pieprz oraz mąkę i bułkę, zaczynając od mniejszych ilości, żeby sprawdzić konsystencję. Połącz składniki i wyrób na gładką masę, po czym uformuj z niej niewielkie kotleciki.
  3. SmażenieRozgrzej mocno olej i smaż kotlety na rumiano przez 3-4 minuty na stronę.

Kotlety z ziemniaków i kurczaka inaczej

Potrawę można łatwo zrobić w innej wersji, która jest bardziej zwarta i ma nieco inny smak. Używa się w niej surowych ziemniaków, które ściera się na tarce o drobnych oczkach. Z takim składnikiem niepotrzebne są już jajka. Zwykle odsączam masę na sicie, po czym czekam, aż z płynu oddzieli się skrobia. Wtedy go zlewam, a biały osad dodaję do masy.

Na kilogram kartofli ważonych przed obraniem biorę podobną ilość mięsa, co w moim przepisie. Składniki te łączę, dosypując 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz sól i pieprz do smaku. Do środka dorzucam również posiekany szczypiorek albo drobno pokrojoną małą cebulę cukrową. Formuję kotleciki i smażę na rozgrzanym tłuszczu 4-5 minut z jednej strony i 3-4 minuty z drugiej. Czasem obtaczam je wcześniej w tartej bułce i też wychodzą świetne.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...