Ta pasta od Strzelczyka smaruje się jak masło. Zero smażenia i śmietany, a smakuje zjawiskowo

Dodano:
Pasta z wątróbki drobiowej na kanapkach Źródło: Shutterstock / MaraZe
Ta pasta z wątróbki jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Sposób Tomasza Strzelczyka jest prosty i niezawodny. Wybrane dodatki nadają jej delikatny słodkawy posmak, a kanapka z tym smarowidłem smakuje jak z bistro.

Tomasz Strzelczyk to popularny kucharz, finalista konkursu kulinarnego MasterChef i autor książek z serii „Oddasz fartucha”. Szerszej publiczności dał się poznać na swoim kanale YouTube o tej samej nazwie. Serwuje na nim przepisy na smaczne dania, które zaskakują swoją prostotą. Niedawno pokazał, jak robi genialne smarowidło – pasztet z wątróbki do pieczywa. Łatwiej być nie może, a pasta zachwyca aksamitną konsystencją i wyjątkowym smakiem.

Jak zrobić pastę z wątróbki od Tomasza Strzelczyka?

Przepis na tę pastę wymaga jedynie upieczenia wszystkich składników, a następnie ich zblendowania. Dzięki temu, że wątróbki nie trzeba smażyć, nie ma też ryzyka, że będzie przeciągnięta i wysuszona. Strzelczyk dołożył do niej warzywa korzeniowe, cebulę, czosnek i jabłka. Gotową masę doprawił ziołami i masłem, choć można użyć także musztardy. Całość po prostu schłodził w lodówce, dzięki czemu pasztet z wątróbki zgęstniał.

Po nałożeniu smarowidła do pojemników kucharz zastosował pewien trik. Dodał do niego kolejną porcję masła, które roztopił w rondelku i polał pasztet po wierzchu. To celowy zabieg, bo warstwa tłuszczu odcina dostęp powietrza. Dzięki temu masa nie ciemnieje i dłużej nadaje się do jedzenia.

Strzelczyk poradził także, by jeść kanapki z jego pastą z dodatkiem piórek czerwonej cebuli i posiekanego szczypiorku albo z plasterkami kiszonego ogórka.

Przepis: Pasta z wątróbki od Tomasza Strzelczyka

Kremowy pasztet do smarowania pieczywa z wątróbek drobiowych pieczonych z warzywami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
208 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych kurzych wątróbek
  • 120 g masła
  • 1 główka czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 średniej pietruszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • kilka gałązek tymianku
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUmyj i osącz wątróbki. Odkrój wierzch z główki czosnku, by odsłonić ząbki. Pokrój marchewkę i pietruszkę na plasterki, a cebulę – w półplasterki. Obierz jabłko, usuń nasiona i potnij na kawałki.
  2. PieczeniePosmaruj dno żaroodpornego naczynia łyżką masła, włóż wątróbki i wstaw czosnek. Na wierzchu rozłóż marchewkę, pietruszkę, jabłko i cebulę. Dołóż listki oberwane z gałązek tymianku i nałóż po łyżce masła na czosnek i warzywa. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 45 minut.
  3. Blendowanie pastyWyciśnij ząbki czosnku z główki. Przełóż wszystkie składniki razem z płynem z dna naczynia do dużej miski. Dołóż 2 łyżki masła i zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj majeranek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż masę do pojemników i pozbądź się powietrza, stukając nimi o blat. Roztop resztę masła i polej po wierzchu, a następnie wstaw naczynia do lodówki na całą noc, by pasta stężała.

Inny przepis Strzelczyka na pasztet z wątróbki

To nie jest pierwsza pasta z wątróbki od słynnego kucharza. Inny przepis pokazał 4 lata temu. Najpierw podsmażył na oleju kostki ze 100 g cebuli, a gdy się zeszkliła, dorzucił 100 g startej marchewki i dolał wodę, po czym dusił do miękkości i odparowania płyn. Zawartość patelni przełożył do miski, rozgrzał na niej kolejną porcję oleju i mocno obsmażył wątróbki. Dodał warzywa i 70 g masła, doprawił suszonym tymiankiem i pieprzem, po czym dusił na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. W końcu wlał 200 ml śmietany 30% tłuszczu, posolił do smaku i dusił jeszcze 3-4 minuty. Na koniec całość zmiksował.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...