Placuszki z serka wiejskiego są tak nieziemskie, że nieważne co dodasz. Znikają ze stołu jak błyskawic
Placuszki z serka wiejskiego pierwszy raz spróbowałem u znajomej podczas wakacji. Pachniały świeżością, a ich delikatny smak świetnie współgrał z kwaśną nutą owoców z ogrodu. To takie danie, które nie wymaga wielu składników, a potrafi zachwycić prostotą. Do dziś kojarzą mi się z leniwym porankiem i beztroską atmosferą lata.
Jak przygotować placuszki z serka wiejskiego z konfiturą?
Wybierając serek, postaw na ten o mniejszej zawartości płynu, dzięki temu masa nie wyjdzie zbyt rzadka. Jeśli jednak twaróg jest bardziej wilgotny, można go odsączyć przez sitko, co poprawi konsystencję ciasta. Do smaku świetnie sprawdzi się odrobina wanilii lub skórka otarta z cytryny.
Placuszki będą bardziej puszyste, gdy do ciasta dodasz ubite białko zamiast całego jajka. Mąkę pszenną możesz podmienić na orkiszową lub pełnoziarnistą, by uzyskać zdrowszą wersję. Jeśli konfitura wydaje się za słodka, możesz ją przełamać kilkoma świeżymi owocami, malinami, borówkami albo jeżynami, które dodadzą świeżości i koloru.
Przepis: Placuszki z serka wiejskiego
Łatwe placki z serka wiejskiego, które zachwycają każdego kto ich spróbuje.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 293 w każdej porcji
Składniki
- 250 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- 150 g konfitury porzeczkowej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyRozgnieć serek widelcem. Dodaj jajka i cukier, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Dodanie mąki i formowanieWsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Formuj placuszki i od razu kładź na patelnię.
- SmażenieSmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z konfiturą, ja wybrałem porzeczkową.
Jak można podać placuszki z serka wiejskiego?
Delikatne placuszki z serka wiejskiego można podać na wiele sposobów, tworząc zupełnie różne odsłony tego samego dania. Oto kilka propozycji:
- Z miodem i świeżymi owocami – dodaj kilka plasterków banana lub garść malin, a naturalna słodycz idealnie połączy się z miękką strukturą placuszków.
- Z jogurtem naturalnym i orzechami – kremowy jogurt przełamie smak, a chrupiące dodatki nadadzą całości przyjemnej tekstury.
- Z sosem czekoladowym – gęsta polewa z gorzkiej czekolady doda wyrazistości i zmieni śniadanie w mały deser.
- Z musem jabłkowym – domowy mus z cynamonem sprawi, że całość będzie smakować jak jesienne, rozgrzewające śniadanie.