Nie sałatka, nie surówka, a rodzina zachwycona. Warzywa kroję w plastry i zapiekam z tym sosem
Te warzywa jadamy przez cały rok, więc w końcu mogą się znudzić. Gdy moja rodzina ma dosyć kolejnej surówki czy sałatki, na stół wjeżdżają dania z piekarnika. Wdzięczna zapiekanka z kolorowych plasterków jest nie tylko ozdobą stołu. Ten pyszny miks ma u mnie wzięcie jak mało które danie z jarzyn.
Jak zrobić zapiekankę z cukinią, bakłażanem i pomidorami?
Do tej potrawy biorę podobne porcje głównych składników, najlepiej po około 300 gramów. Krojenie zaczynam od pomidorów, bo w ich przypadku najtrudniej o cienkie plasterki. Warzywo nie powinno być zbyt dojrzałe, by zachowało kształt podczas pieczenia. Na taką samą grubość staram się pociąć cukinię i bakłażana. Produkty układam jak najciaśniej w ceramicznym naczyniu.
Przepis: Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i pomidorami
Efektowne danie z plasterków warzyw zapiekanych z oliwą i ziołami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
- 3 średnie pomidory
- 1 średnia zielona cukinia
- 1 spory bakłażan
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku, oregano lub bazylii
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPołącz 4 łyżki oliwy z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami. Pokrój warzywa w cienkie plasterki o podobnej grubości. Oprósz solą i pieprzem, polej sosem i dokładnie wymieszaj.
- PieczeniePosmaruj dno żaroodpornego naczynia pozostałą łyżką oliwy i ułóż w nim na przemian plasterki warzyw. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków z warzywami?
W podobny sposób, co moje danie, można przygotować zapiekane warzywa z ziemniakami. W takim zestawieniu przydaje się cebula, która wybitnie poprawia smak kartofli. Kroję ją i rozsypuję na dnie naczynia, po czym układam składniki.
Tę wersję potrawy robi się dłużej, przy czym czas zależy od ilości produktów. Przy temperaturze 180 stopni wymaga od 40 do 90 minut w piekarniku, by ziemniaki dobrze się ugotowały. Przez większość czasu trzymam całość pod folią aluminiową i odkrywam dopiero na kwadrans przed końcem pieczenia, by składniki się przyrumieniły.
Czym zalać zapiekankę z warzyw?
Warzywa można zapiekać nie tylko z oliwą i sokiem z cytryny, bo także z sosem pomidorowym czy tym białym. By zrobić czerwoną zalewę, można wziąć gotowy przecier z ziołami albo zmiksować puszkę pomidorów, dorzucając łyżkę oliwy i ulubione przyprawy. Warto dosypać też łyżkę mąki, która zagęści sos podczas ogrzewania.
Inną opcją jest sos beszamelowy. By go przygotować, należy roztopić na patelni łyżkę masła, wsypać łyżkę mąki i ogrzewać przez chwilę, przez cały czas mieszając. Następnie trzeba wlać szklankę mleka (można połączyć je z kilkoma łyżkami śmietany) i gotować, aż zgęstnieje. W sosie przyda się mielona gałka muszkatołowa, która jest tu klasyczną przyprawą. W innej wersji można dosypać do niego starty żółty ser, na przykład w ilości 50 gramów.