Jem to zamiast chleba. Wypróbuj mój sprawdzony patent i wskocz w mniejszy rozmiar

Dodano:
Chlebek chmurka Źródło: Shutterstock / Whiteaster
Gdy chcę schudnąć, nie muszę rezygnować z kanapek. Mam lepszy sposób – zamieniam pieczywo na ten chlebek. Robię go bez mąki z 3 składników, a smakuje jak prawdziwy. Działa świetnie, bo już po kilku dniach ubrania są luźniejsze.

Ten wypiek zawdzięcza swoją nazwę nadmuchanej konsystencji, którą tworzy ubita piana. Upieczony bez mąki jest bardzo lekki, delikatny i miękki. Chleb chmurkowy, znany także jako oopsie bread, to nieoceniona broń w walce z kilogramami.

Jak działa chlebek chmurka na odchudzanie?

Delikatny białkowy placek to świetny sposób, by oszczędzać kalorie. Moja wersja ma ich nawet dwa razy mniej niż zwykła kromka, a z dodatkami smakuje tak samo dobrze. Gdy zaczynam jeść te placuszki zamiast pieczywa, szybko tracę na wadze. Z początku organizm pozbywa się wody, ale już po kilku tygodniach widzę trwałe efekty. Chudnę jeszcze więcej, gdy na ten czas powstrzymam się przed sięganiem po produkty mączne i słodycze.

Jak zrobić chmurkowy chleb z 3 składników?

Moja chmurka to najlżejsza wersja wypieku, do której biorę tylko jajka, jogurt i sól. Jeden placuszek ma 2,6 g białka, niecały gram węglowodanów i tylko 52 kalorie. Tymczasem najbardziej popularny oopsie bread z serem mascarpone to ponad 103 kalorie w sztuce i aż trzy razy więcej tłuszczu.

Białka jaja do tego wypieku warto ubijać z dodatkiem winianu potasu, by placki były bardziej puszyste i miały większą objętość. Nie jest jednak łatwo go kupić, a chlebek wychodzi także bez niego.

Przepis: Chlebek chmurka z jogurtem

Lekki placuszek bez mąki na białkach jaj i jogurcie greckim

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
52 w każdej porcji

Składniki

  • 3 duże jajka albo 4 małe
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • olej do posmarowania pergaminu

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie ciastaOddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj dokładnie z jogurtem i solą, po czym dodawaj porcjami pianę, delikatnie łącząc masy.
  2. Pieczenie chlebkówNakładaj porcje około 1/4 szklanki ciasta na natłuszczony pergamin, umieszczony na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 30 minut. Po upieczeniu odczekaj kilka minut przed przeniesieniem chlebków na kratkę, by całkiem wystygły.

Jak zrobić chlebek oopsie bez jajek?

Choć wydaje się to niemożliwe, pianę do chlebka można zrobić także bez jaj. Biorę do tego wodę z gotowania cieciorki. Płyn zwany aquafabą ubijam tak samo, jak białka. W moim przepisie właściwa porcja to 120 ml tego składnika, czyli tyle, ile jest w puszce. Pianę łączę z resztą produktów, ale dodaję też 1/2 szklanki mąki migdałowej.

Placuszki w wersji roślinnej są cieńsze i bardziej płaskie, ale wciąż smakowite. Na wierzchu mają zazwyczaj chrupiącą skorupkę, a za to środek pozostaje bardziej kremowy. Aby zwiększyć ich puszystość, do masy można dosypać pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...