Smażę grzyby i mieszam ze zdrową kaszą. Sycący obiad gotowy w mniej niż 30 minut

Dodano:
Kasza gryczana z grzybami Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Ten przepis to jedno z moich ulubionych dań w sezonie grzybowym. Można do niego wykorzystać też pieczarki. To proste i sycące danie z patelni.

Kiedy wracam z grzybobrania, obowiązkowo robię to danie z kaszą gryczaną. To grzyby z kaszą, cebulką i natką pietruszki. Całość przyrządza się łatwo i szybko. Kasza z grzybami może być zarówno obiadem (także dodatkiem do mięsa), jak i kolacją.

Jak zrobić kaszę z grzybami?

Przy tego typu przepisach warto działać równolegle: w garnku wstaw do gotowania kaszę, a na patelni zacznij szykować grzyby. To one lądują na patelni jako pierwsze. Potem dorzuć cebulę i czerwoną paprykę. Czerwoną paprykę możesz pominąć, jeśli akurat jej nie masz, jednak warto wiedzieć, że nie tylko dodaje smaku, ale też sprawia, że danie wygląda ładnie i kolorowo na talerzu.

Jakie grzyby wybrać do dania? Mogą to być sklepowe pieczarki albo popularne leśne grzyby, np. prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki czy maślaki. Danie świetnie smakuje i wygląda, jeśli wykorzystasz do niego miks różnych grzybów leśnych.

Wskazówka: na etapie dodawania cebuli i papryki, jeśli chcesz, możesz dodatkowo dołożyć na patelnię łyżkę masła. Masło (lub oliwę) można też dodać na koniec, jeśli czujesz, że danie jest byt suche.

Na koniec wystarczy już tylko przełożyć na patelnię kaszę i wszystko dokładnie wymieszać. Zwieńczeniem jest dodatek świeżej, zielonej natki pietruszki.

Przepis: Kasza gryczana z grzybami

Pomysł na szybki obiad z grzybami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
312 w każdej porcji

Składniki

  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWstaw kaszę do gotowania w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć grzyby i smaż, aż zaczną się lekko rumienić. Dodaj cebulę i pokrojoną drobno paprykę, smaż wszystko razem (w razie potrzeby podlej odrobiną wody z gotowania kaszy). Dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie daniaUgotowaną kaszę odsącz i dorzuć na patelnię. Wymieszaj z grzybami, na koniec dodaj do dania drobno posiekaną natkę pietruszki.

Z czym podawać kaszę z grzybami?

Kasza z grzybami może być samodzielnym daniem, ale też dodatkiem do mięsa. Podaj ją np. z kawałkiem pieczonej karkówki lub kurczaka. Ja lubię gotowe danie posypać odrobiną pokruszonej fety, która świetnie podkręca smaki. Kaszę z grzybami można też serwować z jajkiem sadzonym.

Kaszę gryczaną z grzybami łatwo się odgrzewa na patelni. Jeśli zrobisz za dużo, możesz be problemu odgrzać i zjeść ciepły, sycący obiad kolejnego dnia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...