Pieczone ziemniaki serwuję tylko w ten sposób. Sekret prostego farszu sprawia, że znikają w minutę
Chrupiąca skórka, kremowy środek i smakowita pasta. Czego chcieć więcej od pieczonego ziemniaka? Gdy nadziewam bulwy tuńczykiem, po ciepłą przekąskę mam kolejkę chętnych.
Jak zrobić pieczone ziemniaki z tuńczykiem?
Najpierw ziemniaki gotuję je w skórkach, by skrócić czas w piekarniku. Robią się wtedy nawet o połowę krócej. Gotowe wystarczy przekroić i nałożyć farsz z tuńczyka.
W przepisie używam ryby w sosie własnym, ale można sięgnąć po dowolny rodzaj tuńczyka. Dla smaku dodaję trochę majonezu i kilka innych składników z cebulą włącznie. Gdy natomiast bardzo się spieszę, rezygnuję z niej albo zastępuję granulowanym czosnkiem. Czasem dorzucam do dania podgotowaną fasolkę szparagową albo kukurydzę z puszki, a także posiekaną natkę pietruszki.
Przepis: Pieczone ziemniaki z tuńczykiem
Ziemniaki w mundurkach z piekarnika napełnione smakowitym rybnym farszem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 224 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie ziemniaki (po około 100 g każdy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 240 g tuńczyka w sosie własnym (2 puszki)
- 1 mała biała cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziemniakówWyszoruj ziemniaki, wrzuć w mundurkach do wrzątku i gotuj 15 minut, po czym odlej wodę i chwilę odczekaj. Pokryj skórki oliwą, ułóż kartofle na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż będą miękkie w środku.
- Mieszanie farszuOsącz porządnie tuńczyka i bardzo drobno posiekaj cebulę. Połącz te składniki, dodając majonez, sok z cytryny i pieprz, a opcjonalnie także tymianek.
- Napełnianie kartofliRozetnij kartofle na krzyż i rozłóż ćwiartki, nie rozrywając skóry. Lekko osól je w środku i napełnij nadzieniem z tuńczyka.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem?
Ten zgrany duet można podać także w postaci zapiekanki. Podgotowane ziemniaki kroję w plastry i przykrywam nimi dno żaroodpornego naczynia, które smaruję wcześniej masłem. Na kartoflach rozkładam tuńczyka i cebulę. Czasem dodaję też kawałki czerwonej papryki albo plasterki cukinii.
Następnie przygotowuję sos, polewam nim składniki i ewentualnie posypuję startym żółtym serem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny, aż kartofle się przyrumienią.
Biały sos robię z 3 jajek z dodatkiem 1/2 szklanki śmietany 30% tłuszczu albo przyrządzam beszamel. W tym celu roztapiam na patelni łyżkę masła, dosypuję łyżkę mąki i mieszam zasmażkę. Szybko dolewam 1 i 1/2 szklanki mleka i ogrzewam przez kilka minut, przez cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiam go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Danie jest świetne także z sosem pomidorowym. Zwykle biorę gotowy przecier z ziołami (najlepiej polskimi) albo krojone pomidory, które siekam i łączę z oliwą i czosnkiem.