Lepsza niż twarożek i gotowa w 15 minut. Wszyscy się dziwią, że ta pasta nie jest z sera
Gdy przestałam jeść biały ser, bardzo tęskniłam za jednym smarowidłem do kanapek. Pasta z twarogu z rzodkiewkami zawsze szła w moim domu w tempie ekspresowym. Odkąd przerzuciłam się na nowy przepis, wszyscy są zachwyceni tą zmianą.
Jak zrobić twarożek z tofu z rzodkiewką?
Do pasty używam twardego tofu, dzięki czemu nie staje się wodnista po dodaniu warzyw. Gdy nie ma go w sklepie, wybieram wilgotniejszą wersję klasyczną. Nie gniotę go widelcem ani nie blenduję, tylko stosuję inną metodę. Kroję kostkę na cztery kawałki i przepuszczam je po kolei przez praskę do ziemniaków. To sprawia, że moje smarowidło ma ziarnistą konsystencję zupełnie jak twaróg.
Nie stosuję jogurtu czy śmietany, bo moje tofu scala majonez. Używam wersji light, by oszczędzić sporo kalorii z tłuszczu. Może jest nieco bardziej wodnisty niż ten zwykły, ale świetnie poprawia smak neutralnego sera sojowego. Idealnie podkręca go też sos sojowy, syrop z agawy i sok z cytryny.
Gdy nie mam dużo czasu na krojenie, rzodkiewkę tnę w plasterki, a większe okazy – w półplasterki. Natomiast szczypiorek mam najczęściej zamrożony, więc tylko sięgam po słoik i sypię do pasty. A jeśli mi go zabraknie, biorę cebulę, najlepiej cukrową.
Przepis: Twarożek z tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem
Kremowa pasta z „serka” sojowego ze świeżymi warzywami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 156 w każdej porcji
Składniki
- 400 g twardego tofu (duża kostka)
- 8 łyżek majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek rzodkiewki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPrzeciśnij tofu przez praskę do ziemniaków. Posiekaj szczypiorek, a rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę.
- Mieszanie pastyDodaj majonez do tofu, wymieszaj, po czym dorzuć resztę składników pasty. Połącz dokładnie, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Jak przygotować twarożek z tofu na słodko?
Z serka sojowego można przygotować pyszny twarożek na słodko. Na małą kostkę tofu (niecałe 200 g) biorę 100 g naturalnego jogurtu kokosowego, 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i łyżkę syropu z agawy. Blok zgniatam w prasce albo blenduję, po czym łączę z resztą składników.
Masę dosmaczam, wsypując torebkę cukru waniliowego albo owoce. Moje ulubione dodatki to między innymi pokrojone brzoskwinie albo ananasy z puszki, kostki mango albo banana czy powidła śliwkowe. Deser można oczywiście przygotować z jogurtem z mleka krowiego i płynnym miodem zamiast syropu, ale ja najbardziej lubię swój wariant.