Ekspresowe krokiety bez naleśników. Nikt nie zgadnie, z czego są zrobione

Dodano:
Krokiety w waflach Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Czy da się zrobić krokiety bez naleśników? Od teraz wiem, że tak. Sekretem jest tani i popularny produkt.

Kiedy spróbowałam, zadała sobie jedno pytanie: dlaczego odkryłam to dopiero teraz? Mowa o ekspresowych krokietach... z wafli. Tak, z wafli! O tym patencie powiedziała mi jakiś czas temu koleżanka, a ja od razu wiedziałam, że muszę tego spróbować. Czułam, że to będzie po prostu dobre, ale efekt przeszedł moje oczekiwania. Wafle stały się mięciutkie i w chrupiącej panierce smakują tak, jakby krokiety były zrobione w naleśnikach.

Jak zrobić krokiety z wafli?

Krokiety bez naleśników zwykle robi się w gotowych tortillach. To jednak nie jest idealne rozwiązanie, bo tortille nie będą tak miękkie jak tradycyjne naleśniki. A krokiety z wafli? Gwarantuję, że zaskoczy cię ich przyjemna tekstura, która do złudzenia przypomina naleśniki.

Do przygotowania krokietów potrzebujesz zwykłe płaty waflowe – ja wzięłam okrągłe, ale mogą być też kwadratowe. Cały patent polega na tym, aby dokładnie posmarować je gorącym farszem. Może to być dowolny farsz: u mnie to farsz szpinakowy i taki podałam w przepisie. Posmarowany wafel szybko mięknie i można go delikatnie zawijać, jak tradycyjne krokiety. Jeśli czujesz, że jest jeszcze mało podatny na zawijanie, niech poleży jeszcze chwilę.

Potem już wszystko robi się, jak w tradycyjnych krokietach, czyli panierka i na patelnię.

Przepis: Ekspresowe krokiety

Krokiety w waflach z farszem ze szpinaku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
782 w każdej porcji

Składniki

  • 4 wafle

na farsz:

  • 200 g szpinaku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki szpinaku
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

do panierowania:

  • 1 jajko
  • 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie farszu
    Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i smaż, aż liście stracą objętość. Dodaj twaróg, rozgnieć wszystko, dopraw i wrzuć do kielicha blendera. Dorzuć żółty ser i zmiksuj całość. Gorącym farszem dokładnie i niezbyt grubo smaruj wafle.
  2. Zawijanie krokietów
    Pod wpływem gorącego farszu wafle szybko miękną. Miękkie złóż lub zawiń jak krokiety.
  3. Smażenie krokietów
    Na patelni rozgrzej olej. Krokiety panieruj w jajku i bułce. Smaż na złoto z obu stron.

Gotowe krokiety rewelacyjnie smakują z kubkiem gorącego barszczu. Można je też podać z sosem z leśnych grzybów albo sosem pieczarkowym.

Inne pomysły na krokiety bez naleśników

Ekspresowe krokiety z wafli można nadziewać dowolnymi farszami. Powinny one być łatwe do rozsmarowania. Może to być np. farsz mięsny, farsz grzybowy (uwielbiam taką wersję) czy np. farsz z serowo-dyniowy, czy farsz z soczewicy. Tu pomysły ogranicza tylko wyobraźnia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...