Ekspresowe krokiety bez naleśników. Nikt nie zgadnie, z czego są zrobione
Kiedy spróbowałam, zadała sobie jedno pytanie: dlaczego odkryłam to dopiero teraz? Mowa o ekspresowych krokietach... z wafli. Tak, z wafli! O tym patencie powiedziała mi jakiś czas temu koleżanka, a ja od razu wiedziałam, że muszę tego spróbować. Czułam, że to będzie po prostu dobre, ale efekt przeszedł moje oczekiwania. Wafle stały się mięciutkie i w chrupiącej panierce smakują tak, jakby krokiety były zrobione w naleśnikach.
Jak zrobić krokiety z wafli?
Krokiety bez naleśników zwykle robi się w gotowych tortillach. To jednak nie jest idealne rozwiązanie, bo tortille nie będą tak miękkie jak tradycyjne naleśniki. A krokiety z wafli? Gwarantuję, że zaskoczy cię ich przyjemna tekstura, która do złudzenia przypomina naleśniki.
Do przygotowania krokietów potrzebujesz zwykłe płaty waflowe – ja wzięłam okrągłe, ale mogą być też kwadratowe. Cały patent polega na tym, aby dokładnie posmarować je gorącym farszem. Może to być dowolny farsz: u mnie to farsz szpinakowy i taki podałam w przepisie. Posmarowany wafel szybko mięknie i można go delikatnie zawijać, jak tradycyjne krokiety. Jeśli czujesz, że jest jeszcze mało podatny na zawijanie, niech poleży jeszcze chwilę.
Potem już wszystko robi się, jak w tradycyjnych krokietach, czyli panierka i na patelnię.
Przepis: Ekspresowe krokiety
Krokiety w waflach z farszem ze szpinaku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 782 w każdej porcji
Składniki
- 4 wafle
na farsz:
- 200 g szpinaku
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki szpinaku
- 250 g twarogu półtłustego
- 50 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz
do panierowania:
- 1 jajko
- 6 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie farszu
- Zawijanie krokietów
- Smażenie krokietów
Gotowe krokiety rewelacyjnie smakują z kubkiem gorącego barszczu. Można je też podać z sosem z leśnych grzybów albo sosem pieczarkowym.
Inne pomysły na krokiety bez naleśników
Ekspresowe krokiety z wafli można nadziewać dowolnymi farszami. Powinny one być łatwe do rozsmarowania. Może to być np. farsz mięsny, farsz grzybowy (uwielbiam taką wersję) czy np. farsz z serowo-dyniowy, czy farsz z soczewicy. Tu pomysły ogranicza tylko wyobraźnia.