Wszyscy dodają do pierogów, a ty zawiń w naleśniki. Genialny farsz zrobisz ekspresowo
To wytrawne naleśniki z serem i ziemniakami. Z dużą ilością przesmażonej cebulki i bardzo sycące. Mogą być obiadem lub solidną kolacją. Robi się je łatwo i można je podać na wiele sposobów.
Jak zrobić naleśniki z serem i ziemniakami?
Farsz do tych naleśników to najprostszy farsz z ziemniaków, twarogu i przesmażonej, aromatycznej cebulki. Można powiedzieć, że wystarczy wymieszać składniki (np. rozgnieść widelcem) i gotowe! Warto jednak próbować farszu i zwrócić uwagę na jego konsystencję. Tłusty twaróg, który proponujemy tu dodać i smażona na oliwie cebula sprawiają, że nie powinien być suchy. Jeśli jednak jest (wiele też zależy od ziemniaków), możesz dodać do niego nieco więcej oliwy lub np. łyżkę śmietany czy gęstego jogurtu w stylu greckim.
Wskazówka: do farszu można dodać również zieleninę, np. drobno pokrojony szczypiorek lub natkę pietruszki.
Do przygotowania dania można wykorzystać własny, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe (wówczas pomiń w przepisie ten etap). My podajemy przepis na elastyczne ciasto z dodatkiem jajka – sprawdza się zarówno do naleśników wytrawnych, jak i słodkich.
Przepis: Naleśniki z serem i ziemniakami
Pomysł na wytrawne naleśniki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 528 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
na farsz:
- 300 g twarogu tłustego
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie naleśnikówWymieszaj dokładnie składniki na ciasto i odstaw na 20 minut. Po tym czasie smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (jeśli jest taka potrzeba, możesz ją delikatnie posmarować olejem).
- Robienie farszuCebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę, smaż, aż zacznie się lekko rumienić. W misce wymieszaj ziemniaki, ser, smażoną cebulę, dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Zawijanie naleśnikówNa gotowe placki naleśnikowe nakładaj farsz i zawijaj lub składaj naleśniki w ulubiony sposób.
Jak podawać naleśniki z serem i ziemniakami?
Te naleśniki można podać na wiele sposobów. Doskonale smakują odgrzane na patelni, ale też zapiekane, np. po kołderką z żółtego sera albo z sosem pomidorowym lub grzybowym. Jako danie obiadowe warto je serwować z surówkami, np. z kiszonej kapusty albo w wersji fusion – z pikantną kapustą kimchi.
Na bazie takich naleśników można przyrządzić niezwykle smaczne krokiety: naleśniki z farszem z sera i ziemniaków panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie smaż na patelni na złoto z każdej strony. Takie krokiety są też doskonałą przekąską imprezową (przekrojone na połówki ułóż na talerzu i udekoruj listkami sałaty lub rukoli).