Ta pasta smakuje jak jajeczna. Robię ją w 5 minut z prostego składnika i zawsze znika jako pierwsza

Dodano:
Pasta bezjajeczna Źródło: Anna Rokicka-Żuk
To tu nie ma jajek? Wszyscy się dziwią, gdy jedzą to smarowidło na kanapkach. Wystarczy kawałek tofu i kilka dodatków, by pasta bezjajeczna wyszła całkiem jak prawdziwa, a nawet jeszcze lepsza.

Nie zawsze mam ochotę na jajka na twardo, ale po tę pastę zawsze sięgam z chęcią. Nie tylko ja, bo w domu schodzi szybciej niż oryginał. Przepis jest banalnie prosty, bo wystarczy wszystko zmiksować.

Jak zrobić pastę bezjajeczną z tofu?

Bazą smarowidła jest naturalne tofu. Najchętniej wybieram to miękkie, bo swoją konsystencją najbardziej przypomina jajka. Jeśli mam akurat inne, na przykład klasyczne, zwykle dolewam wody albo zwiększam ilość majonezu. Używam też kilku innych dodatków, które zmieniają neutralny serek sojowy nie do poznania.

Aby pasta smakowała jajkiem, sięgam po czarną sól Kala Namak. Jej kolor i smak pochodzi od tych samych związków siarki, dzięki czemu moja podróbka jest wyjątkowo udana. Dosmaczam ją też musztardą, a jeśli mam w domu, dosypuję płatki z nieaktywnych drożdży. Kolor podbijam mieloną kurkumą, wrzucam szczypiorek i doprawiam.

Przepis: Pasta bezjajeczna

Pasta z tofu ze szczypiorkiem zupełnie jak ta z jajek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
172 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g miękkiego tofu (duża kostka)
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie tofuWłóż tofu do miski, pokrój z grubsza nożem i zblenduj krótko, by w masie zostały jego fragmenty.
  2. Mieszanie pastyDodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ostaw pastę na co najmniej kilka godzin do lodówki, by się przegryzła.

Jak zrobić pastę bezjajeczną z ciecierzycy?

Smaczny zamiennik kanapkowego klasyku robi się też z nasion ciecierzycy. Można ugotować je w domu, a jeszcze wygodniej wziąć ze słoika lub puszki. Porcję 1 i 1/2 szklanki cieciorki trzeba rozgnieść widelcem albo zblendować, dodając nieco wody, a następnie połączyć z niepełną połową szklanki majonezu lub kilkoma łyżkami oleju. Potem wystarczy dosypać czarną sól i przyprawy. Choć nie wszystkie przepisy uwzględniają kurkumę, musztardę czy szczypiorek, warto ich użyć, bo robią różnicę.

Pasta bezjajeczna z ziemniakami

Do jej przygotowania bierze się ziemniaki, najlepiej żółtej odmiany, na przykład Denar czy Lord. Z ugotowanych bulwy robi się purée (można też użyć resztek z obiadu), a następnie gniecie widelcem z naturalnym tofu w ilości jednej małej kostki na szklankę rozdrobnionych kartofli. Pastę należy doprawić tymi samymi składnikami, co zwykle, dodając ewentualnie do smaku sok wyciśnięty z cytryny.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...