Soczyste pałki z kurczaka duszę z tym owocem. Efekt? Prawdziwie mistrzowski smak
Smaczne i tanie mięso kurczaka przygotowuję w różnych sosach. Bardzo lubię dodawać do nich owoce, bo dzięki temu nie muszę już używać cukru ani soku z cytryny. Morele sprawdzają się tu szczególnie dobrze. Delikatny aromat, słodycz i kwas to wszystko to, co potrzebuje danie z drobiu.
Jak zrobić pałki z kurczaka z suszonymi morelami?
Mięso najpierw podsmażam, by utworzyła się rumiana skórka. Później duszę je w pomidorach z cebulą i suszonymi morelami. By owoce były miękkie i uwolniły więcej smaku, namaczam je wcześniej w wodzie. Gdy chcę nieco odmienić danie, do sosu dorzucam świeże lub suszone gałązki rozmarynu.
Przepis: Pałki z kurczaka z suszonymi morelami
Soczyste mięso kurczaka duszone w sosie pomidorowym z suszonymi morelami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 576 w każdej porcji
Składniki
- 100 g suszonych moreli
- 8 pałek z kurczaka
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki posiekanego koperku do posypania
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZalej morele małą ilością wrzątku, przykryj i odstaw, aż nasiąkną wodą. Kurczaka oprósz solą i pieprzem, po czym obsmaż przez kilka minut z obu stron i zdejmij na talerz.
- Duszenie kurczakaRozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż cebulę, wrzuć zgnieciony czosnek, a po chwili dodaj przecier pomidorowy. Zagrzej sos i dopraw do smaku, a następnie włóż kurczaka i odsączone morele (wodę zachowaj). Duś pod przykryciem przez 20 minut, w razie potrzeby dolej wody z moreli. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj danie jeszcze 5-7 minut. Podawaj z koperkiem.
Zrób też pałki z kurczaka w sosie morelowym
To danie robię szybciej niż pałki z całymi owocami, bo nie wymaga duszenia. Do sosu używam 4 łyżek dżemu morelowego albo pasty, którą miksuję z 4 moreli namoczonych w 4 łyżkach wody. Dodaję do tego po dwie łyżki jasnego sosu sojowego i syropu z agawy (można też użyć miodu) oraz łyżkę octu ryżowego. Gdy go nie mam, wlewam 2 łyżeczki tego spirytusowego. Mieszankę podgrzewam, po czym dolewam roztwór z 2 łyżeczek skrobi kukurydzianej i 1/4 szklanki wody. Całość gotuję, aż zgęstnieje. Kurczaka doprawiam i smażę na oleju, a gdy jest gotowy, polewam go sosem.
Jakie owoce pasują do kurczaka?
To mięso dobrze smakuje z wieloma rodzajami owoców, zwłaszcza tych bardziej kwaśnych. Pałki, udka czy piersi drobiowe można dusić nie tylko z morelami, ale także z innymi namoczonymi suszonymi owocami. Te świeże dodaje się w całości, a jeśli są większe, kroi się je na połówki lub w cząstki. Bardziej słodkie gatunki warto połączyć z sokiem z cytryny.
Do najbardziej popularnych owoców w daniach z kurczaka należą:
- jabłka,
- morele,
- brzoskwinie,
-
gruszki,
- świeże i suszone śliwki,
- czerwone porzeczki,
- pigwy,
- cytryny,
- pomarańcze,
- ananas,
- winogrona,
- rodzynki,
- żurawina.