Moja surówka z selera z tym sosem znika szybciej, niż zdążę podać obiad

Dodano:
Surówka z selera korzeniowego w białym sosie Źródło: Shutterstock / julie deshaies
Gdy podaję tę surówkę z selera, nikt nie kręci nosem. Wręcz przeciwnie, mało lubiane warzywo staje się hitem posiłku. Sekretem dania jest kremowy sos, z którym wszystko smakuje doskonale.

O tym sosie przypomniała mi mama. Swego czasu remulada często gościła na naszym stole, choć w wersji z marynowanymi warzywami. Smakowita jest już sama baza, która świetnie pasuje do surówek. Gdy zaprosiłam mamę na obiad, pokochałyśmy ten dodatek na nowo.

Jak zrobić surówkę z selera w sosie remoulade?

Najważniejsze jest przygotowanie dobrego sosu. Robię go z jaj ugotowanych na twardo z musztardą i majonezem. W tym przepisie rezygnuję z dodawania siekanych korniszonów i kaparów, które zwykle pojawiają się w remuladzie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją i w takiej wersji.

Do sosu biorę majonez o zawartości 60-70 procent tłuszczu. To pośredni rodzaj między produktami mającymi go tyle, co masło, a tymi lekkimi o konsystencji wody. Musztardy zawsze próbuję, bo nawet produkt tej samej marki może mieć różną ostrość.

Przepis: Surówka z selera z sosem remuladowym

Aromatyczny dodatek do obiadu z selera korzeniowego w sosie remoulade z ziołami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
162 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g selera
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki octu z białego wina lub spirytusowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie sosuPosiekaj drobno jajka, dodaj majonez, musztardę, pietruszkę, szczypiorek i czosnek roztarty z odrobiną soli. Połącz składniki i jeśli masa będzie za gęsta, dolej nieco octu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie seleraPokrój seler w paseczki na krajalnicy albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z sosem i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by składniki się przegryzły.

Co dołożyć do surówki z selera?

Danie często przyrządzam z cebulą. Łączę cienkie piórka z selerem albo wrzucam drobniutkie kostki do sosu. Czasem doprawiam surówkę innymi składnikami, takimi jak koperek, chrzan, sok z limonki czy mieszanka curry. Gdy nie robię remulady, do selera dodaję śmietanę z majonezem, a w lżejszej wersji – jogurt naturalny z sokiem z cytryny.

Surówkę wzbogacam także o inne produkty. Najczęściej są to:

  • papryka konserwowa,
  • por albo dymka,
  • świeża bądź kiszona kapusta,
  • ogórek surowy, małosolny lub kiszony,
  • marchewka,
  • jabłko albo gruszka,
  • orzechy włoskie, nasiona słonecznika czy dyni,
  • rodzynki lub suszona żurawina.

Do czego pasuje remulada?

Ten sos sprawdzi się w innych surówkach, na przykład z kapusty białej, czerwonej lub pekińskiej, a także z kapusty kiszonej z marchewką z jabłkiem czy z marchewki z porem. Pasuje także do sałatki ziemniaczanej czy z pieczonych buraków. Jako oddzielny dodatek remulada smakuje najlepiej z potrawami z mięs, ryb i jajek, a także z szybkimi daniami typu hot dogi czy zapiekanki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...