Moja surówka z selera z tym sosem znika szybciej, niż zdążę podać obiad
O tym sosie przypomniała mi mama. Swego czasu remulada często gościła na naszym stole, choć w wersji z marynowanymi warzywami. Smakowita jest już sama baza, która świetnie pasuje do surówek. Gdy zaprosiłam mamę na obiad, pokochałyśmy ten dodatek na nowo.
Jak zrobić surówkę z selera w sosie remoulade?
Najważniejsze jest przygotowanie dobrego sosu. Robię go z jaj ugotowanych na twardo z musztardą i majonezem. W tym przepisie rezygnuję z dodawania siekanych korniszonów i kaparów, które zwykle pojawiają się w remuladzie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją i w takiej wersji.
Do sosu biorę majonez o zawartości 60-70 procent tłuszczu. To pośredni rodzaj między produktami mającymi go tyle, co masło, a tymi lekkimi o konsystencji wody. Musztardy zawsze próbuję, bo nawet produkt tej samej marki może mieć różną ostrość.
Przepis: Surówka z selera z sosem remuladowym
Aromatyczny dodatek do obiadu z selera korzeniowego w sosie remoulade z ziołami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 162 w każdej porcji
Składniki
- 300 g selera
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 g majonezu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki octu z białego wina lub spirytusowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Mieszanie sosuPosiekaj drobno jajka, dodaj majonez, musztardę, pietruszkę, szczypiorek i czosnek roztarty z odrobiną soli. Połącz składniki i jeśli masa będzie za gęsta, dolej nieco octu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowanie seleraPokrój seler w paseczki na krajalnicy albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z sosem i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by składniki się przegryzły.
Co dołożyć do surówki z selera?
Danie często przyrządzam z cebulą. Łączę cienkie piórka z selerem albo wrzucam drobniutkie kostki do sosu. Czasem doprawiam surówkę innymi składnikami, takimi jak koperek, chrzan, sok z limonki czy mieszanka curry. Gdy nie robię remulady, do selera dodaję śmietanę z majonezem, a w lżejszej wersji – jogurt naturalny z sokiem z cytryny.
Surówkę wzbogacam także o inne produkty. Najczęściej są to:
- papryka konserwowa,
- por albo dymka,
- świeża bądź kiszona kapusta,
- ogórek surowy, małosolny lub kiszony,
- marchewka,
- jabłko albo gruszka,
- orzechy włoskie, nasiona słonecznika czy dyni,
- rodzynki lub suszona żurawina.
Do czego pasuje remulada?
Ten sos sprawdzi się w innych surówkach, na przykład z kapusty białej, czerwonej lub pekińskiej, a także z kapusty kiszonej z marchewką z jabłkiem czy z marchewki z porem. Pasuje także do sałatki ziemniaczanej czy z pieczonych buraków. Jako oddzielny dodatek remulada smakuje najlepiej z potrawami z mięs, ryb i jajek, a także z szybkimi daniami typu hot dogi czy zapiekanki.