Moje placki ziemniaczane chrupią jak żadne inne. Zdradzam babciny sekret ich wyjątkowego smaku

Dodano:
Chrupiące placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Oksana Mizina
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad, który przypomni ci smaki dzieciństwa? Przygotuj na obiad idealne placki ziemniaczane z przepisu mojej babci.

Chrupiące placki ziemniaczane to danie, które smakuje zawsze i wszędzie. Można je podawać z różnymi dodatkami oraz przygotować w tradycyjny sposób, czyli na patelni oraz w mniej kalorycznej wersji – w piekarniku.

Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?

Ogromny wpływ na konsystencję placków ziemniaczanych ma odpowiednie przygotowanie masy ziemniaczanej. Ziemniaków nie rozdrabniam malakserem. Przygotowuję je dokładnie jak moja babci, czyli połowę ścieram na tarce o małych oczkach, a drugą – na dużych oczkach. Ten sprytny trik sprawia, że placki wychodzą bardziej chrupiące. Starte ziemniaki odsączam na sitku z nadmiaru soku i czekam, aż z płynu oddzieli się skrobia. Zlewam sok i mieszam starte ziemniaki ze skrobią, roztrzepanym jajkiem i startą cebulą. Do placków ziemniaczanych z ziemniaków mączystych nie trzeba dodawać mąki pszennej, ale miej w zanadrzu 2 łyżki tego produktu – wyłóż małą porcję masy na rozgrzany tłuszcz i dodaj do masy mąkę pszenną, jeżeli „testowy” placek będzie się rozpadał.

Placki ziemniaczane smaż na mocno rozgrzanym oleju – jeżeli tłuszcz będzie zimny, to placki go wchłoną i wyjdą niesmaczne oraz bardzo kaloryczne.

Przepis: Chrupiące placki ziemniaczane

Uniwersalne danie, które świetnie smakuje solo i z różnymi dodatkami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
305 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 6 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zetrzyj warzywa na tarce i wyłóż na sitko. Sitko ustaw na misce, w której będziesz przygotowywać masę ziemniaczaną. Gdy na dnie miski zbierze się skrobia, zlej delikatnie sok i dodaj starte ziemniaki.
  2. Dodanie cebuli i jajkaDo odsączonych ziemniaków zetrzyj cebulę i wbij jajko. Wymieszaj masę i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby placki ziemniaczane wyszły bardzo puszyste, to wymieszaj starte ziemniaki z żółtkiem, cebulą oraz solą i pieprzem. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białka i bardzo delikatnie wmieszaj ją szpatułką.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje masy ziemniaczanej łyżką i formuj niewielkie placuszki. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Gotowe placki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Placki ziemniaczane najlepiej smakują na ciepło, serwowane z kwaśną śmietaną, twarożkiem, sosem grzybowym, sosem pieczarkowym lub gulaszem.

Jakie ziemniaki są najlepsze na chrupiące placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to proste w przygotowaniu danie, którego sekret tkwi w doborze odpowiedniej odmiany ziemniaków. Najlepsze, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku placki wychodzą z ziemniaków mączystych, które zawierają mało wody i dużo skrobi (ziemniaki typu kulinarnego C). Takie ziemniaki rozpadają się w czasie gotowania i łatwo je rozgotować. Na placki nadadzą się również ziemniaki ogólnoużytkowe (typ kulinarny B), które również zawierają sporo skrobi. W przypadku niektórych odmian niezbędne jest jednak dodanie niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej – jeżeli po odsączeniu wody w naczyniu pozostanie mało białego osadu, to dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Na placki nie nadają się ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A). Placki z takich ziemniaków wyjdą zbite, ciężkie i gumowate.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...