W 10 minut robię pastę rybną jak u mamy. Rodzina wybiera ją zamiast wędlin
Ta pasta rybna to smak mojego dzieciństwa. Przepis jest prosty i na pewno będziesz często do niego wracać. Dodatek do pieczywa jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w zdrowe tłuszcze, białko i witaminy. To świetna alternatywa dla wędlin i serów na śniadanie lub kolację, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Jaka ryba wędzona nadaje się na pastę kanapkową?
Na smarowidło nadają się zarówno ryby wędzone morskie, jak i słodkowodne. Tradycyjnie przygotowuje się je m.in. z wędzonej makreli, ale świetnie sprawdzą się również inne ryby, np. dorsz, flądra, śledź, halibut, karmazyn, węgorz, łosoś, szprot, sielawa, karp, pstrąg i sandacz. Wybór jest naprawdę duży, dzięki czemu można bez problemu dopasować rybę wędzoną do indywidualnych preferencji (m.in. pod względem zawartości tłuszczu). Ja wykorzystuję makrelę, która zawiera sporo tłuszczu (ok. 10–13 g w 100 g), ale są to głównie zdrowe kwasy omega-3.
Jak zrobić pastę z ryby wędzonej? Przepis krok po kroku
Przygotowanie pasty z wędzonej ryby jest niezwykle proste i zajmuje kilka minut. Rybę obieram ze skóry, usuwam ości i rozdrabniam mięso widelcem. Jeżeli ryba ma bardzo dużo cienkich i ostrych ości, to można ją zblendować, co sprawi, że przestaną stanowić zagrożenie podczas delektowania się smakiem kanapek.
Do ryby wędzonej dodaję 3 składniki: ugotowane na twardo jajka, cebulkę dymkę lub szczypiorek oraz odrobinę majonezu, który spaja składniki i nadaje paście kremową konsystencję. Możesz zastąpić majonez np. serkiem śmietankowym lub gęstym jogurtem oraz pominąć ten składnik i dodać nieco oliwy z oliwek, lub oleju roślinnego o neutralnym smaku. Gotową pastę kanapkową doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Nie dodaję soli, bo większość ryb wędzonych ma słony smak.
Przepis: Pasta z ryby wędzonej
To świetny dodatek do różnego rodzaju pieczywa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 271 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża makrela wędzona
- 3 ugotowane na twardo jajka
- mały pęczek cebulki dymki
- 1 łyżka majonezu
- pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rybyWędzoną rybę obierz ze skóry i usuń ości. Mięso przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
- Przygotowanie dodatkówJajka obierz i pokrój w kostkę, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozgnieć widelcem. Cebulkę dymkę posiekaj. Wskazówka: inne dodatki do pasty z ryby wędzonej to np. posiekany por, posiekana cebula szalotka/cebula czerwona, pokrojony w kostkę ogórek kiszony/konserwowy, pokrojona w kostkę słodka papryka, posiekane suszone pomidory, pokruszony twaróg, posiekany koperek.
- WykonanieWymieszaj wędzoną rybę z jajkami, cebulką dymką i majonezem. Dopraw pastę kanapkową do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podawać pastę z ryby wędzonej?
Pastę z ryby wędzonej podaję ze świeżym, chrupiącym pieczywem, tostami oraz w łódeczkach z liści sałaty rzymskiej (zamiast pieczywa). Doskonale sprawdza się również jako dodatek do krakersów. Wskazówka: zdrowa pasta rybna świetnie nadaje się również do podawania w pozbawionych gniazd nasiennych pomidorach oraz w łódeczkach z kolorowej, mięsistej papryki słodkiej.