W Biedronce rzucili filety tak tanie, że kupiłam pół lodówki. Zrobiłam z nich obłędny gulasz
Gdy w piątek chcę zrobić danie z ryby, sięgam tylko do zamrażarki i wyciągam porcjowane filety. Dzięki temu nigdy nie jestem zmuszona szukać tego produktu i płacić za niego tyle, ile akurat chcą w sklepie. Tym razem kupiłam w Biedronce polędwicę z dorsza atlantyckiego. Normalnie kosztuje 8,79 zła za 100 gramów, a mnie udało się upolować ją po 5,99 zł, czyli ponad 30 procent taniej. W ten sposób oszczędzam nie tylko pieniądze i czas, ale też mogę ugotować coś naprawdę wyjątkowego.
Jak zrobić gulasz z dorsza z warzywami?
Do tego dania niezbędna jest dobra ryba o białym mięsie. Ja najchętniej wybieram dorsza, ale gdy nie ma go w dobrej cenie, poluję na inne gatunki, na przykład morszczuka, mintaja czy halibuta. Kawałki najpierw lekko obsmażam. Dzięki temu zachowują swój kształt i nie rozpadają się w sosie, a jednocześnie mają delikatną, lekko sprężystą konsystencję. Tak przygotowaną rybę duszę z warzywami.
Przepis: Gulasz z dorsza z warzywami
Lekkie danie z ryby duszonej w sosie warzywnym z papryką, brokułem i zielonym groszkiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 362 w każdej porcji
Składniki
- 0,75 kg filetów z dorsza
- 2 łyżki mąki
- 6 łyżek oleju
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 4 małe ziemniaki
- 3/4 szklanki różyczek brokułu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPosiekaj cebulę i czosnek. Potnij paprykę w krótkie paski. Obierz ziemniaki i pokrój w spore kostki. Rybę podziel na większe kawałki, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
- Duszenie sosuRozgrzej połowę oleju i podsmaż cebulę, a gdy zmięknie, dorzuć czosnek, paprykę, groszek i ziemniaki. Wlej bulion, dodaj tymianek i gotuj 10 minut, a następnie wrzuć brokuł i kontynuuj przez kolejne 5 minut. Dodaj sok z cytryny i dopraw sos solą i pieprzem.
- Obsmażanie i duszenie rybyRozgrzej na patelni resztę oleju i ułóż w niej dorsza. Smaż po 2 minuty na stronę, aż zetnie się na wierzchu i lekko przyrumieni. Osącz rybę z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i przełóż do warzyw. Przykryj sosem i gotuj całość pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut. Przed podaniem posyp natką.
Jakie warzywa pasują do dorsza?
Potrawę z tej ryby często przyrządzam z innym zestawem warzyw, które dobieram zależnie od sezonu. W ten sposób na obiady wydaję najmniej. Kilka moich ulubionych kombinacji to:
- pomidory, papryka i cebula,
- marchewka, pietruszka, seler i por,
- brokuł, kalafior i marchewka,
- marchewka, groszek, kukurydza i por albo cebula,
- papryka, cukinia, bakłażan i/lub pomidory,
- ziemniaki, papryka i cebula,
- pieczarki, ziemniaki i cebula,
- dynia, marchewka, kukurydza,
- fasola szparagowa, papryka i kukurydza.
Jakie przyprawy są najlepsze do dorsza?
Delikatne białe mięso tej ryby dobrze smakuje z aromatycznymi ziołami. Stosuje się je pojedynczo lub łączy w mieszanki. Oprócz użytego w przepisie tymianku może to być rozmaryn, majeranek, oregano, bazylia czy estragon. Często wolę nieco łagodniejszy smak dorsza, który nadaje mu koperek, natka pietruszki czy kolendry.
Jeśli chodzi o przyprawy, obok czarnego lub białego pieprzu stosuję suszoną paprykę (szczególnie, jeśli mam świeżą w sosie), granulowany czosnek i gałkę muszkatołową, a do duszenia dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Smaki spaja sok z cytryny, który jest do ryby wręcz niezbędny.