Gdy tylko pojawia się dynia, robię tę zapiekankę z kurczakiem i makaronem. Kremowy sos i ser robią furorę
Łagodny smak z nutą słodyczy to cecha, dzięki której dynia pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Szczególnie lubię łączyć to warzywo z kurczakiem i ziołami. W tym daniu z makaronem charakteru nadaje mu kwaśny przecier pomidorowy i aromatyczny czosnek.
Jak zrobić zapiekankę z makaronu z kurczakiem i dynią?
Wykonanie tej potrawy nie jest skomplikowane. Wystarczy przygotować sos na bazie mięsa, dodać ugotowany makaron i ser. Całość wrzucam na krótko do piekarnika. Przepis wymaga jednak użycia upieczonej dyni. Dlaczego nie surowej? Warzywo ma w sobie dużo wody, przez co zapiekanka mogłaby się rozpłynąć, zamiast scalić za sprawą sera.
Dyni zwykle nie piekę na poczekaniu, tylko robię wcześniej i zamrażam. Aby dała się pokroić, wyjmuję ją na kilka godzin przed użyciem. Chcąc przyspieszyć ten proces, zanurzam woreczek w zimnej albo letniej wodzie.
Jeśli goni mnie czas, a mam tylko surowe warzywo, robię je szybko na patelni. Pokrojony miąższ podsmażam na oliwie, po czym dolewam odrobinę wody i duszę do miękkości.
Przepis: Zapiekanka z makaronu z kurczakiem i dynią
Sycące danie makaronowe z piersi kurczaka z warzywami, zapieczone pod warstwą sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 485 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg makaronu rurki
- 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 g pieczonej dyni
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 300 g startego żółtego sera
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu, osącz i odstaw na bok. Kurczaka pokrój w kostkę i oprósz solą i pieprzem. Potnij na kawałki dynię, posiekaj cebulę i zgnieć czosnek.
- Przygotowanie sosuRozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, a gdy zmięknie, dorzuć kurczaka. Obsmażaj 3-5 minut, aż mięso się zarumieni, dodając na końcu czosnek. Wlej przecier i duś przez 2 minuty. Dorzuć do sosu pokrojoną dynię, natkę i 1/3 sera. Dopraw do smaku i dokładnie połącz z makaronem.
- PieczeniePrzełóż masę do dwulitrowego naczynia do pieczenia, posyp z wierzchu resztą sera i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut.
Jak zrobić dynię pieczoną w piekarniku?
Pieczenie to idealny sposób, by odwodnić miąższ dyni. Do tego celu wybieram zwykle małe okazy odmiany hokkaido, która ma jadalną skórkę. Przekrawam je na pół wzdłuż ogonka i wybieram łyżką pestki wraz z nitkowatymi fragmentami miąższu. Następnie układam w blaszce na pergaminie rozciętą stroną do góry. Choć wiele przepisów zaleca układanie odwrotnie, by była szybciej gotowa, ja wolę mieć podgląd jej środka.
Połówki trzymam w temperaturze 180 stopni, aż miąższ zacznie się przypiekać. Zależnie od wielkości zajmuje to 45-60 minut. Mniejsze kawałki pieką się nawet w 35 minut. Pod koniec sprawdzam dynię nożem. Jeśli ostrze wchodzi bez oporu w najgrubszą część, jest już gotowa. Wystudzoną pakuję do woreczków strunowych i wrzucam do zamrażarki.