Jedno warzywo i 10 minut. Lekka sałatka jak z orientalnego baru to prawdziwy hit
Dodatek do mięsa i ryby można przygotować ekspresowo z jednego składnika. W chińskiej sałatce ogórkowej cały smak pochodzi z dressingu. Jest tak apetyczna i uboga w kalorie, że najczęściej zjadam od razu podwójną porcję.
Jak zrobić chińską sałatkę z ogórka?
To wdzięczne danie o nazwie pai huang gua robię z miażdżonego ogórka. Zmiękczanie go wałkiem albo tłuczkiem to oryginalny sposób, który ułatwia też pozbycie się nadmiaru soków. Tak przygotowane warzywo z łatwością przyjmuje marynatę. Jej składniki podkręcają smak do tego stopnia, że nawet sam ogórek staje się zjawiskowy.
Gotową sałatkę posypuję zwykle prażonym sezamem, a czasem też posiekanym szczypiorkiem lub natką kolendry zamiast pietruszką. Gdy mam ochotę, do receptury dokładam piórka cebuli, które moczę wcześniej w occie ryżowym z cukrem i odrobiną soli. A jeśli zabraknie mi oleju sezamowego, dodaję zwykły.
Przepis: Chińska sałatka z ogórków z chili
Orientalne danie ze świeżych ogórków marynowanych w aromatycznym sosie z chili
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Chińska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 67 w każdej porcji
Składniki
- 2 długie ogórki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie ogórkówOdetnij końce ogórków i pokrój je w poprzek na trzy kawałki równej długości. Włóż do torebki strunowej na mrożonki i rozbij za pomocą wałka, aż rozpadną się na 3-4 podłużne paski. Pokrój je na kawałki, posyp łyżeczką soli i umieść na sicie. Wstaw na 20 minut do lodówki, by odciekł sok. Następnie opłucz wodą i osusz.
- Mieszanie sosuPołącz ocet z sosem chili i sojowym oraz zgniecionym czosnkiem. Dodaj dressing do ogórka, wsyp natkę i wymieszaj.
Jak zrobić chińską surówkę z białej kapusty?
W tym prostym przepisie poszatkowane warzywo najczęściej zestawia się z marchewką i ewentualnie cebulą, po czym zalewa marynatą. Jej skład jest taki sam, jak w recepturze z ogórkiem. Do sosu można dorzucić dodatkowe składniki, zwłaszcza zmiażdżony czosnek i/lub starty imbir. Inną wersją dressingu jest połączenie octu ryżowego z cukrem i olejem, jednak taki miks jest uboższy w smaku.
W surówce można też użyć innych odmian kapusty. Szczególnie polecana jest ta pekińska oraz chińska bok choy. Ma postać niewielkich główek z luźną rozetą zielonych liści o mięsistych białych ogonkach.
Jak zrobić marchewkę po chińsku?
Trzeci najbardziej popularny rodzaj chińskiej surówki to marchewka z klasyczną marynatą i sezamem. Warzywo struga się na cieniutkie wstążki za pomocą obieraka do warzyw, a następie dokłada te same dodatki, co do ogórka.