Smażę suchy ryż, duszę w sosie i pakuję do słoików. Mam znakomitą bazę do obiadu

Dodano:
Warzywa z ryżem do słoika Źródło: Shutterstock / vkuslandia
Gdy czas goni, warto mieć taki ryż w słoiku. Gotowe danie z warzywami wystarczy uzupełnić mięsem albo rybą, by od ręki zrobić szybki posiłek. Prosty dodatek na kilka obiadów wymaga niecałej godziny w kuchni.

Moja lodówka jest pełna słoików z zupami i sosami. W ten sposób w każdej chwili mogę odgrzać pyszne domowe jedzenie. Z dodatkiem kilku nowych składników zawsze uzyskam coś innego, nie tracąc czasu na gotowanie od zera. System sprawdził się w najbardziej gorących okresach, dlatego szczerze go polecam. Proponuję zwłaszcza proste danie z ryżu i warzyw, które zawsze smakuje wzorowo.

Jak zrobić ryż z warzywami do słoika?

Danie w formie sosu warzywnego z białym ryżem przygotowuję na patelni, a następnie w garnku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by całość przyrządzić w głębokim naczyniu do smażenia albo garnku z pogrubionym dnem. Składniki często zalewam bulionem warzywnym zamiast wody, by potrawa miała jeszcze lepszy smak. Gdy jest gotowa, gorącą napełniam wyparzone słoiki, zamykam i odstawiam do wystygnięcia.

Trzymam je do kilku tygodni w chłodzie, by uniknąć pasteryzacji. Dodatkowe podgrzewanie rozgotowuje składniki i sprawia, że są mniej wartościowe, a tego nigdy bym nie chciała.

Przepis: Ryż z warzywami do słoika

Lekkie danie z sezonowych warzyw duszonych z dodatkiem białego ryżu, idealne jako dodatek do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
326 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg niezbyt dużych cukini
  • 3 duże pomidory
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2-3 zabki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki białego ryżu
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywCukinie wraz ze skórką pokrój w większe kawałki, pomidory, paprykę i cebulę potnij w drobną kostkę, zgnieć czosnek. Podsmaż cebulę na 2 łyżkach oleju, aż zmięknie.
  2. Smażenie ryżuW głębokiej patelni rozgrzej pozostały olej i wsyp suchy ryż. Smaż, mieszając, aż nabierze lekko złotego koloru. Dodaj suszoną paprykę i podgrzewaj jeszcze chwilę, po czym wrzuć cebulę, zalej 1,5 szklanki wody i zagotuj.
  3. GotowaniePrzełóż ryż do garnka, dorzuć cukinię, pomidory, paprykę oraz czosnek. Dolej odpowiednią ilość wody, by danie dusiło się w sosie. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i podgrzewaj 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Jak zrobić ryż z warzywami i kurczakiem?

W standardowej wersji kurczaka podsmaża się na oleju, a następnie dodaje cebulę i inne warzywa, dusi do miękkości i łączy z ugotowanym ryżem. Tu sytuacja jest znacznie prostsza. Wystarczy usmażyć kawałki mięsa, a gdy będą gotowe do jedzenia, zagrzać z zawartością słoika.

Jakie warzywa najlepiej komponują się z ryżem?

Ponieważ ryż ma neutralny smak, pasuje do niego większość warzyw. To na pewno cebula, por, czosnek oraz pomidory, a także różne kombinacje typu:

  • cukinia, bakłażan i papryka,
  • marchewka i zielony groszek z mrożonki,
  • marchewka i brokuł, kalafior lub jarmuż,
  • fasolka szparagowa, seler naciowy i marchewka,
  • kapusta pekińska lub chińska, papryka i groszek,
  • czerwona fasola i mrożone nasiona kukurydzy,
  • grzyby leśne lub hodowlane i szczypiorek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...