Flaczki bez mięsa? Ta lekka zupa na rosole smakuje lepiej niż oryginał
Lekka zupa na rosole to przystępna wersja dla wielu osób mniej apetycznych flaków. Zamiast podrobów zawiera delikatne kawałki boczniaka, a jej aromat podbija odpowiednia kompozycja przypraw. W chłodne dni tym pysznym daniem rozpoczynam obiad, a często sięgam po nie także na kolację.
Jak zrobić flaczki z boczniaków na rosole?
Ten przepis nie wymaga pracochłonnego przygotowania, jak ma to miejsce w przypadku oryginalnej receptury. Grzyby trzeba tylko rozdrobnić i już można wrzucać do garnka. Choć wiele osób kroi je nożem, ja wolę dzielić na paski palcami. Porwane wzdłuż włókiem bardziej przypominają z wyglądu flaki, a z pieprzem i majerankiem zbliżają się do nich smakiem. Wśród przypraw uwzględniam też imbir. Mały dodatek świeżego kłącza wspaniale podkręca aromat boczniaków.
Przepis: Flaczki z boczniaków
Aromatyczna zupa z boczniaków przygotowana jak flaki wołowe
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg boczniaków
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, ew. wody
- kawałek imbiru o długości 2 cm
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki otartego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOczyść boczniaki, odetnij twarde końce nóżek i porwij wzdłuż blaszek na długie paseczki. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w paski, cebulę potnij w kostkę, zgnieć czosnek, a imbir obierz i drobno zetrzyj.
- Smażenie grzybówW garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć boczniaki. Smaż przez chwilę, mieszając, żeby się przyrumieniły. Dodaj cebulę, marchew, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach. Duś 15 minut.
- Gotowanie zupyWlej do garnka gorący bulion, dodaj imbir, czosnek i majeranek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15-20 minut, aż boczniaki i warzywa będą miękkie.
Co zrobić, żeby boczniaki nie były gumowe?
Grzyby robią się jak z gumy, gdy zawierają nadmiar wody. To najczęściej skutek ich mycia. Nawet osuszone czy odciśnięte na papierowych ręcznikach będą za mokre, dlatego warto zrezygnować z takiego sposobu przygotowania. Boczniaki nie rosną w ziemi, można więc oczyścić je z nielicznych drobinek za pomocą pędzla lub zwilżonej ściereczki.
Jak przygotować boczniaki do zupy?
Po dodaniu do zup i innych potraw jednogarnkowych boczniaki mogą się rozpadać, a ich smak często ginie. Dlatego przed gotowaniem najpierw podsmażam je na suchej patelni, a olej dolewam dopiero wtedy, gdy stracą znaczną część swojej wody. Mocno je zrumieniam, a na sam koniec wlewam 2–3 łyżki jasnego sosu sojowego. Krótko mieszam i zdejmuję z patelni, żeby się nie przypaliły. Tak przygotowane grzyby dodaję również do sałatek, makaronów, sosów czy pizzy, a nawet jem na kanapce.