Flaczki bez mięsa? Ta lekka zupa na rosole smakuje lepiej niż oryginał

Dodano:
Flaczki z boczniaków Źródło: Shutterstock / marcin jucha
Nie każdy lubi flaki, ale tę zupę na pewno pokocha. W tej zdrowej wersji niczym nie ustępuje oryginałowi, a według mnie jest nawet smaczniejsza. Robię ją bez pomidorów i dodaję pewien sekretny składnik.

Lekka zupa na rosole to przystępna wersja dla wielu osób mniej apetycznych flaków. Zamiast podrobów zawiera delikatne kawałki boczniaka, a jej aromat podbija odpowiednia kompozycja przypraw. W chłodne dni tym pysznym daniem rozpoczynam obiad, a często sięgam po nie także na kolację.

Jak zrobić flaczki z boczniaków na rosole?

Ten przepis nie wymaga pracochłonnego przygotowania, jak ma to miejsce w przypadku oryginalnej receptury. Grzyby trzeba tylko rozdrobnić i już można wrzucać do garnka. Choć wiele osób kroi je nożem, ja wolę dzielić na paski palcami. Porwane wzdłuż włókiem bardziej przypominają z wyglądu flaki, a z pieprzem i majerankiem zbliżają się do nich smakiem. Wśród przypraw uwzględniam też imbir. Mały dodatek świeżego kłącza wspaniale podkręca aromat boczniaków.

Przepis: Flaczki z boczniaków

Aromatyczna zupa z boczniaków przygotowana jak flaki wołowe

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, ew. wody
  • kawałek imbiru o długości 2 cm
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki otartego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOczyść boczniaki, odetnij twarde końce nóżek i porwij wzdłuż blaszek na długie paseczki. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w paski, cebulę potnij w kostkę, zgnieć czosnek, a imbir obierz i drobno zetrzyj.
  2. Smażenie grzybówW garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć boczniaki. Smaż przez chwilę, mieszając, żeby się przyrumieniły. Dodaj cebulę, marchew, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach. Duś 15 minut.
  3. Gotowanie zupyWlej do garnka gorący bulion, dodaj imbir, czosnek i majeranek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15-20 minut, aż boczniaki i warzywa będą miękkie.

Co zrobić, żeby boczniaki nie były gumowe?

Grzyby robią się jak z gumy, gdy zawierają nadmiar wody. To najczęściej skutek ich mycia. Nawet osuszone czy odciśnięte na papierowych ręcznikach będą za mokre, dlatego warto zrezygnować z takiego sposobu przygotowania. Boczniaki nie rosną w ziemi, można więc oczyścić je z nielicznych drobinek za pomocą pędzla lub zwilżonej ściereczki.

Jak przygotować boczniaki do zupy?

Po dodaniu do zup i innych potraw jednogarnkowych boczniaki mogą się rozpadać, a ich smak często ginie. Dlatego przed gotowaniem najpierw podsmażam je na suchej patelni, a olej dolewam dopiero wtedy, gdy stracą znaczną część swojej wody. Mocno je zrumieniam, a na sam koniec wlewam 2–3 łyżki jasnego sosu sojowego. Krótko mieszam i zdejmuję z patelni, żeby się nie przypaliły. Tak przygotowane grzyby dodaję również do sałatek, makaronów, sosów czy pizzy, a nawet jem na kanapce.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...