Te udka z kurczaka z warzywami robię na patelni. Zawsze wychodzą soczyste i pełne smaku
Gdy mam ochotę na pożywny obiad z jednego garnka, kupuję udka z kurczaka lub wyciągam je z zamrażarki. Robię je na patelni ze zdrowymi dodatkami. Mięso jest soczyste z apetyczną skórą, a sos z warzyw smakowicie scala całość dania. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków, ale też tych gotowanych. Często też podaję udka frytkami z batata czy kaszą kuskus.
Jak zrobić udka z kurczaka z patelni?
Przygotowanie udek kurczaka to prosta sprawa. Najpierw trzeba podsmażyć je ze wszystkich stron, by powstała zwarta, rumiana skórka. Potem można już dusić je w patelni z ulubionymi dodatkami. Najbardziej klasyczne to cebula i pieczarki, ja jednak dodaję jeszcze pomidory i groszek. W ten sposób robię jednocześnie i mięso, i warzywa.
Jeśli chcę, żeby kurczak był smaczniejszy i mam na to czas, po natarciu go przyprawami odstawiam całość do zamarynowania. Wtedy lepiej przechodzi przyprawami i jest smaczniejszy w środku. W tym celu doprawione kawałki kurczaka przykrywam folią i wstawiam do lodówki, chociaż na pół godziny, a najlepiej na 2 godziny lub nawet na całą noc. Składniki marynaty lubię wymieniać, np. używam też ostrej papryki, tymianku, majeranku czy mieszanki curry.
Przepis: Udka kurczaka z patelni w warzywnym sosie
Soczyste mięso drobiowe w sosie pełnym pieczarek i smakowitych warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 241 w każdej porcji
Składniki
- 6 małych udek z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
- 2 szklanki bulionu albo wody
- 1 mała cebula
- 1 szkl. małych pieczarek lub kawałków większych
- 1 szkl. pomidorków koktajlowych
- 1/2 szkl. mrożonego groszku
- natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania
- Smażenie udekUdka wraz ze skórą natrzyj mieszanką soli z przyprawami. Rozgrzej olej na patelni i połóż na niej udka skórą do dołu. Smaż kilka minut, a kiedy się zrumienią, obróć i smaż kolejne kilka minut. Na koniec zdejmij z patelni.
- Gotowanie sosuDo patelni z tłuszczem dodaj pieczarki i obsmażaj 5-7 minut, następnie wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, dolej wodę, zagotuj, dorzuć pomidory, groszek. Wymieszaj i włóż do sosu kurczaka. Duś 40-45 minut, co jakiś czas obracając mięso.
Jak upiec udka, żeby miały chrupiącą skórkę?
Udka z kurczaka można też piec, dzięki czemu mają naprawdę chrupiącą skórkę. Przygotowane mięso wyciągam wcześniej z lodówki, by nie było zimne. Wkładam je do żaroodpornego naczynia, smaruję masłem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 35-45 minut. Co ważne, dla najlepszej skórki kawałki trzeba co jakiś czas obracać i smarować sosem z dna naczynia.
Jest też inny sposób. Kurczaka podsmażam na patelni jak w przepisie, a później umieszczam w brytfance razem ze wszystkimi warzywami. Podpiekam 10 minut, po czym dolewam sos i piekę jeszcze 20-30 minut.