Kuroń pokazał, jak robi ekspresową konfiturę z malin. Bez grama cukru i bez żelfiksu
Jakub Kuroń (syn Macieja Kuronia) to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na kulinarnym blogu oraz w mediach społecznościowych. Tym razem zaskoczył swoich fanów przepisem na nietypową konfiturę malinową. Sam nazwał ją nowoczesnym i ekspresowym dżemem z malin i nasion chia. Bez długiego gotowania, bez dodatku cukru, bez żelfiksu. „To świetna alternatywa dla tradycyjnych przetworów, szybka, zdrowa i pełna letnich smaków” – podkreślił Jakub Kuroń i jednocześnie zachęca, aby pokazać ten przepis babci czy dziadkowi i wspólnie przygotować taką nietypową, ale pyszną i zdrową wersję malin.
Jak zrobić konfiturę z malin bez cukru?
Przepis jest prosty, bo wystarczy jedynie zagotować maliny, dodać sok z cytryny, a potem nasiona chia, które zagęszczą pyszną, malinową masę. Jakub Kuroń zaznacza, że jeśli maliny są dojrzałe i słodkie, nie trzeba ich już dodatkowo dosładzać. Każdy ma jednak inny smak, a bywa też, że maliny są kwaśne: spróbuj swojej konfitury i jeśli chcesz, dopraw ją niewielką ilością cukru.
Przepis: Szybka konfitura malinowa bez cukru
Przepis Jakuba Kuronia.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 346
Składniki
- 500 g malin
- 3 łyżki chia
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie malinMaliny umyj i przełóż do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać i puszczą sok (kilka minut). Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Dodawanie chiaGdy maliny są gorące i lekko się zagęściły, dodaj nasiona chia. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj jeszcze 4-5 minut, aby nasiona chia napęczniały i konfitura zgęstniała.
Gotową konfiturę należy przełożyć do czystych słoiczków, a po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Konfitura jest doskonałym dodatkiem do deserów, słodkich dań, ale smakuje też doskonale sama w sobie: można ją wyjadać łyżką prosto ze słoiczka.
Jakub Kuroń zachęca, aby gotować z bliskimi
Znany kucharz w mediach społecznościowych zamieścił krótki film, na którym krok po kroku pokazał, jak robi konfiturę z malin i chia.
„Tradycja przygotowywania domowych przetworów towarzyszy nam od pokoleń – dziś możemy nadać jej nowoczesny wymiar i uczynić z niej okazję do wspólnego spędzania czasu. Bo robienie przetworów to coś więcej niż gotowanie – to dzielenie się wspomnieniami, rozmowami i radością bycia razem. Zachęcam Was do wplecenia tej aktywności podczas spotkań z seniorami” – podkreślił Jakub Kuroń.