Kuroń pokazał, jak robi ekspresową konfiturę z malin. Bez grama cukru i bez żelfiksu

Dodano:
Szybka konfitura malinowa z chia Źródło: Shutterstock / Nelli Kovalchuk
To prawdopodobnie najzdrowsza konfitura z malin, jaką kiedykolwiek jedliście. Jakub Kuroń podał przepis na wyjątkowy przysmak.

Jakub Kuroń (syn Macieja Kuronia) to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na kulinarnym blogu oraz w mediach społecznościowych. Tym razem zaskoczył swoich fanów przepisem na nietypową konfiturę malinową. Sam nazwał ją nowoczesnym i ekspresowym dżemem z malin i nasion chia. Bez długiego gotowania, bez dodatku cukru, bez żelfiksu. „To świetna alternatywa dla tradycyjnych przetworów, szybka, zdrowa i pełna letnich smaków” – podkreślił Jakub Kuroń i jednocześnie zachęca, aby pokazać ten przepis babci czy dziadkowi i wspólnie przygotować taką nietypową, ale pyszną i zdrową wersję malin.

Jak zrobić konfiturę z malin bez cukru?

Przepis jest prosty, bo wystarczy jedynie zagotować maliny, dodać sok z cytryny, a potem nasiona chia, które zagęszczą pyszną, malinową masę. Jakub Kuroń zaznacza, że jeśli maliny są dojrzałe i słodkie, nie trzeba ich już dodatkowo dosładzać. Każdy ma jednak inny smak, a bywa też, że maliny są kwaśne: spróbuj swojej konfitury i jeśli chcesz, dopraw ją niewielką ilością cukru.

Przepis: Szybka konfitura malinowa bez cukru

Przepis Jakuba Kuronia.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
346

Składniki

  • 500 g malin
  • 3 łyżki chia
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie malinMaliny umyj i przełóż do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać i puszczą sok (kilka minut). Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodawanie chiaGdy maliny są gorące i lekko się zagęściły, dodaj nasiona chia. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj jeszcze 4-5 minut, aby nasiona chia napęczniały i konfitura zgęstniała.

Gotową konfiturę należy przełożyć do czystych słoiczków, a po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Konfitura jest doskonałym dodatkiem do deserów, słodkich dań, ale smakuje też doskonale sama w sobie: można ją wyjadać łyżką prosto ze słoiczka.

Jakub Kuroń zachęca, aby gotować z bliskimi

Znany kucharz w mediach społecznościowych zamieścił krótki film, na którym krok po kroku pokazał, jak robi konfiturę z malin i chia.

„Tradycja przygotowywania domowych przetworów towarzyszy nam od pokoleń – dziś możemy nadać jej nowoczesny wymiar i uczynić z niej okazję do wspólnego spędzania czasu. Bo robienie przetworów to coś więcej niż gotowanie – to dzielenie się wspomnieniami, rozmowami i radością bycia razem. Zachęcam Was do wplecenia tej aktywności podczas spotkań z seniorami” – podkreślił Jakub Kuroń.

Źródło: smaki.pl, Instagram/@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...