Te pulpeciki robię zawsze dla mamy. Dokładnie takie same jadłam u niej za dzieciaka
Pulpety w bogatym sosie to idealny dodatek obiadowy. Delikatne mięso z pieczarkami wspominam z dzieciństwa, bo regularnie gościło na rodzinnym stole. Jak przekonałam się po latach, nie ma prostszego i lepszego przepisu. Dlatego dziś przyrządzam je równie często, co kiedyś mama.
Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym?
Zrobienie pulpetów w tym sosie to nic trudnego. Najpierw smaży się kulki z mielonego mięsa z dodatkami, a potem dusi wraz z podsmażanymi pieczarkami. Wychodzi z tego aromatyczne danie z gęstym sosem, które pasuje zwłaszcza do ugotowanej kaszy gryczanej czy jęczmiennej, a także do ziemniaków.
Przepis: Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym
Delikatne pulpeciki duszone w sosie z pieczarek dosłownie rozpływają się w ustach
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 392 w każdej porcji
Składniki
Na pulpety:
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mała bułka namoczona w wodzie
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Na sos:
- 150 g pieczarek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki śmietany 30%
- świeży koperek do posypania
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie pulpetówPosiekaj cebulę i przesmaż na oleju rzepakowym, po czym ostudź i dodaj do mięsa wraz z namoczoną bułką. Dopraw solą i pieprzem i wyrób dokładnie łyżką. Z masy uformuj klopsiki i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.
- Duszenie sosuPokrój pieczarki w plasterki lub paseczki, wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażaj przez kilka minut. Następnie włóż klopsiki, wlej śmietanę i podlej wodą. Dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 25-30 minut. Podawaj ze świeżym koperkiem.
Jakie mięso na pulpety?
Pulpety, czyli mielone kotleciki przygotowane w sosie, najczęściej robi się z wieprzowiny. Do tego celu nadaje się np. łopatka lub karkówka, ew. szynka wieprzowa. Można też wykorzystać łopatkę lub pręgę wołową, udka z kurczaka czy podudzia z indyka. Można też połączyć dwa rodzaje mięsa, np. wołowe z wieprzowym, gdyż to pierwsze ma mniej tłuszczu i takie kotlety mogą wyjść w środku za suche.
Jak zrobić pyszny sos pieczarkowy bez śmietany?
Sos pieczarkowy można łatwo zrobić bez śmietany. Wychodzi równie pyszny, a nadaje się dla osób nietolerujących mleka krowiego. Najłatwiej jest użyć śmietanki sojowej czy kokosowej, a także użyć napoju roślinnego do gotowania. Należy zastąpić nim śmietanę 30% tł. oraz wodę, którą podlewa się danie.
Najbardziej klasyczna jest jednak wersja z zasmażką. Do jej przygotowania trzeba użyć łyżki masła, które rozpuszcza się na patelni i dodaje łyżkę mąki. Następnie całość należy podgrzewać przez kilka minut, mieszając. Gdy mąka się zarumieni, do mieszanki dodaje się kilka łyżek sosu pieczarkowego z garnka. Po dokładnym rozmieszaniu mieszankę wlewa się ją do potrawy. W przypadku sosu z pulpetami mięso można na chwilę wyjąć, by łatwiej połączyć składniki. Gdy płynu jest dużo, krok ten można pominąć.