Ten obiad robię w 30 minut. Zapiekanka z kalafiora znika, zanim zdąży wystygnąć
Zapiekanka z kalafiora, pora, żółtego sera i sosu beszamelowego zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Dzięki pieczeniu z pysznymi dodatkami kalafior traci charakterystyczny zapach i smakuje nawet wybrednym niejadkom!
Czy kalafiora przed pieczeniem trzeba gotować?
Pyszną zapiekankę można przygotować zarówno z surowego, jak i zblanszowanego kalafiora. Krótkie obgotowanie kalafiora w wodzie z dodatkiem soli i cukru pozwala skrócić czas pieczenia o około 10 minut. Nie polecam robić zapiekanki z kalafiora, który został wcześniej ugotowany do miękkości, bo rozpadnie się podczas pieczenia.
Na zapiekankę nadaje się również kalafior mrożony. Polecam przed pieczeniem przelać zamrożone różyczki wrzątkiem i pozostawić na sitku, żeby odciekły z wody.
Jak przygotować zapiekankę z kalafiora?
Przygotowanie zapiekanki z kalafiora jest dziecinnie proste i szybkie. Surowego kalafiora myję, osuszam i dzielę na różyczki o podobnej wielkości. Pora kroję w paseczki, a ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. W międzyczasie przygotowuję sos beszamelowy oraz lekko podsmażam pora i czosnek na maśle. Składniki potrawy umieszczam w naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem i posypuję serem. Tak przygotowana zapiekanka trafia do piekarnika.
Przepis: Zapiekanka z kalafiora
Pieczony kalafior pod kremowym beszamalem, z serową pierzynką rozpływa się w ustach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 529 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży kalafior
- 15 cm kawałek białej części pora
- 150 g żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka oregano
Na sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól i biały pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKalafior umyj, osusz i podziel na różyczki. Por pokrój w paseczki lub półplasterki i podsmaż na klarowanym maśle razem z posiekanym czosnkiem. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotowanie sosu beszamelowegoMleko lekko podgrzej. Masło roztop w rondelku. Do masła dodaj mąkę pszenną i zrób jasną zasmażkę. Dodaj letnie mleko i mieszaj, aż sos zgęstnieje i będzie miał jednolitą konsystencję (ewentualne grudki rozetrzyj łyżką). Dopraw sos beszamelowy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem białym (opcjonalnie czarnym) oraz gałką muszkatołową.
- WykonanieRóżyczki kalafiora oraz podsmażonego z czosnkiem pora przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj połowę żółtego sera i wymieszaj. Oprósz składniki roztartym w dłoniach oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj sos i posyp wierzch potrawy resztą sera.
- PieczeniePiecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 30 minut.
Zapiekankę z kalafiora podaję na ciepło. Wybornie smakuje posypana natką pietruszki oraz serwowana z porcją świeżych warzyw.
Opcjonalne dodatki do zapiekanki z kalafiora
Przepis podstawowy można modyfikować na wiele sposobów, dodając do zapiekanki np.:
- gotowane mięso m.in. kurczaka z rosołu,
- pokrojoną w kostkę lub paseczki i podsmażoną pierś kurczaka,
- podsmażoną kiełbasę lub boczek,
- wędzoną lub pieczoną szynkę,
- kabanosy,
- różyczki brokułu,
- pokrojone w kostkę ziemniaki,
- brukselkę,
- fasolkę szparagową,
- szparagi,
- pokrojoną w kostkę lub paseczki kolorową paprykę słodką,
- drobno posiekaną papryczkę chili,
- pomidorki koktajlowe,
- pokrojoną w kostkę cukinię oraz pokrojoną w piórka cebulę,
- ser gorgonzola lub kozi.
Sos beszamelowy możesz zastąpić sosem na bazie śmietanki kremówki i bulionu, sosem na bazie surowych jajek i mleka, jogurtu lub śmietanki kremówki, sosem jogurtowym ze świeżymi lub suszonymi ziołami, sosem śmietanowym z zielonym pieprzem, klasycznym, gęstym sosem serowym.