Nie wierzyłam, że z bakłażana wyjdzie taka zupa. Teraz rodzina prosi, żebym gotowała ją co tydzień

Dodano:
Zupa z bakłażana Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Jeszcze do niedawna nawet nie słyszałam o tej zupie. Gdy ją przygotowałam, całkiem straciłam głowę. Nie tylko ja, bo smakuje całej rodzinie. Teraz robię ją raz w tygodniu.

Gdy w mojej lodówce wylądowały bakłażany, kręciłam nosem. Znów ta sama pasta, roladki z plastrów czy kotlety? Nie! Postanowiłam spróbować czegoś nowego i przygotowałam zupę. Nie przypuszczałam, że może być tak pyszna, choć te same produkty jem na co dzień w innych daniach. Teraz myślę o niej na okrągło i cieszę się, że niezbędne składniki można zdobyć przez cały rok.

Jak przygotować zupę z bakłażana?

Zupę z bakłażana gotuje się na włoszczyźnie i innych warzywach. Przyrządzona z samej oberżyny byłaby mdła, tu natomiast zyskuje bogaty, wielowymiarowy smak. Choć się jej nie miksuje, staje się wręcz kremowa, a to dzięki odpowiednim krokom w trakcie przygotowania. Zapewniam, że są niezbędne, by efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania.

Przepis: Zupa z bakłażana

Zupa z bakłażana z papryką i pomidorami

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
453 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średnie bakłażany
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 i 1/2 czerwonej papryki
  • mała papryczka chili (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka syropu z agawy lub cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie bakłażanówNastaw piekarnik na 180 stopni. Bakłażany pokrój w poprzek lub wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Posmaruj ze wszystkich stron 2 łyżkami oliwy i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 40 min, aż zmiękną i przyrumienią się. Odstaw na bok.
  2. Przygotowanie składnikówW czasie pieczenia obierz marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki, usuń pestki z papryki. Pokrój te warzywa oraz cebulę w drobną kostkę. Ziemniaki potnij na nieco większe kawałki, a czosnek posiekaj.
  3. Podsmażanie warzywRozgrzej 3 łyżki oliwy w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojone składniki oprócz ziemniaków i smaż ok. 10 min, aż cebula lekko się zeszkli.
  4. Gotowanie zupyZalej warzywa 1,5 l wody, doprowadź do wrzenia, dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 min, aż ziemniaki będą ugotowane.
  5. Smażenie pomidorówGdy zupa się gotuje, sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, po czym dodaj na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Wlej syrop i smaż całość, aż odparuje połowa soku.
  6. Dodanie bakłażanaWrzuć do garnka całe plastry upieczonego bakłażana i pomidory. Zagotuj zupę i wyłącz palnik.

Czy bakłażana się obiera i co zrobić, by nie był gorzki?

Bakłażana nie trzeba obierać. Wyjątkiem są naprawdę duże okazy, bo ich skórka może być zdrewniała i twarda. Dlatego lepiej ją zdjąć. Mocno wyrośnięte warzywo może też zawierać więcej goryczy w miąższu. Wtedy dobrze przygotować je w nieco inny sposób. Bakłażana kroi się na podłużne plastry, obsypuje solą i pozostawia na ok. 30 minut. Następnie trzeba opłukać je pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Można też od razu przejść do osuszania. Trzeba jednak pamiętać, że w miąższu zostanie wtedy więcej soli. Należy uwzględnić to przy doprawianiu potrawy.

Gdy mamy do dyspozycji małe i średnie bakłażany, warto przyrządzać je ze skórką, ponieważ zawiera ona najwięcej prozdrowotnych związków. Trzyma też plastry w całości, dzięki czemu tak łatwo się nie rozpadają. Sprawia ponadto, że smak jest bardziej wyrazisty. Niemniej są przepisy, które wymagają obrania skórki niezależnie od wielkości bakłażanów. Tak jest np. w przypadku kremowej bliskowschodniej pasty baba ghanoush, którą przyrządza się z upieczonego miąższu z dodatkiem pasty sezamowej tahini, oliwy i soku z cytryny. Jeśli jej jeszcze nie jadłeś, polecam przepis na baba ghanoush.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...