Sycący obiad z prostych składników. Przygotujesz w 15 minut, resztę zrobi piekarnik

Dodano:
Makaronowa zapiekanka z mięsem i serem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Syta, aromatyczna i domowa. Taka zapiekanka to idealne danie na rodzinny obiad. Łączy w sobie makaron, mięso i ser, tworząc potrawę, której nikt nie odmówi.

Tę zapiekankę pamiętam z obiadów u babci. Gdy wchodziłem do kuchni, cały dom pachniał pomidorami i ziołami, a ja wiedziałem, że zaraz dostanę wielką porcję, od której zawsze ciężko było się oderwać. To jedno z tych dań, które kojarzy się z domowym ciepłem, rodzinnym stołem i chwilami, gdy każdy sięgał po dokładkę.

Jak zrobić makaronową zapiekankę z jednego naczynia?

Mięso do zapiekanki warto doprawić od razu po zakupie. Odrobina soli, pieprzu i papryki sprawi, że nabierze wyraźnego smaku. Świetnie sprawdzi się też szczypta cynamonu albo gałki muszkatołowej, które podkreślają pomidorowy sos. Jeśli chcesz, by potrawa była lżejsza, użyj mięsa z indyka. W wersji bardziej wyrazistej wybierz wołowe.

Do sosu dobrze dodać świeże zioła, takie jak bazylia, oregano czy tymianek. Można też wymieszać mozzarellę z żółtym serem, by uzyskać jednocześnie ciągnący i chrupiący wierzch. Makaron najlepiej podgotować krócej niż zwykle, dzięki temu podczas pieczenia nie rozpadnie się i zachowa sprężystość.

Przepis: Makaronowa zapiekanka z mięsem i serem

Obiad z jednego naczynia, który przygotujesz w piekarniku. Wystarczy poczekać i będzie gotowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
735 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • 150 g mozzarelli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Sos pomidorowy z mięsemRozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone, smaż do zrumienienia. Wlej pomidory, wsyp oregano, bazylię i paprykę. Duś 10 minut.
  2. Makaron i serUgotuj makaron, gotując go 2 minuty krócej niż podane na opakowaniu. Zetrzyj ser żółty i mozzarellę.
  3. ZapiekanieW brytfance ułóż warstwami makaron, sos z mięsem i ser. Ostatnia warstwa to gruba warstwa sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 25 minut, aż wierzch się zarumieni.

Z czym podać zapiekankę makaronową z mięsem i serem?

Zapiekanka makaronowa z mięsem i serem to danie samo w sobie dość sycące, ale można je świetnie uzupełnić dodatkami, które podkreślą smak i dodadzą świeżości. Oto kilka pomysłów:

  • Sałatka z mieszanych liści z winegretem — świeża kompozycja z rukolą, roszponką i szpinakiem, skropiona lekkim dressingiem z oliwy i cytryny. Starty pomidor z zamrażarki obok na talerzu dodaje soczystości i przełamuje smak sera.
  • Grillowana cukinia z ziołami — plastry cukinii z rusztu, doprawione tymiankiem i oregano, podane z kilkoma krążkami cebulowymi jako chrupiący kontrast. Starty pomidor z zamrażarki obok wzmacnia warzywny charakter dodatku.
  • Surówka z czerwonej kapusty i jabłka — lekko kwaskowa, chrupiąca mieszanka z dodatkiem koperku i jogurtowego sosu. Starty pomidor z zamrażarki obok na talerzu dodaje świeżości i podkreśla smak mięsa w zapiekance.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...