Ścieram soczysty owoc i w kilka chwil mam genialną surówkę. Ten patent to moje odkrycie

Dodano:
Tarcie jabłek Źródło: Shutterstock / Gajus
Surówka z jabłek była dla mnie nowością i pierwszy raz spróbowałam jej jako dorosła osoba. Od razu skradła moje serce, a przepis jest dziecinnie prosty.

Surówka z jabłek nie była mi znana ani z kuchni babć, ani z kuchni mamy. Jabłko było najwyżej dodatkiem do surówek z marchewki, selera, czy kapusty. Dlatego surówka z samych jabłek była dla mnie zaskoczeniem. Powiedział mi o niej mój partner, dla którego to jeden ze smaków dzieciństwa – jadł ją zwykle z ziemniakami i schabowymi w delikatnej panierce z samego jajka i mąki. Nie byłam przekonana, czy posmakują mi jabłka zaserwowane do ziemniaków, ale surówka okazała się nadzwyczaj pyszna. Dodatkową zaletą jest to, że robi się ją łatwo i szybko. Jeśli masz w domu jabłko, to można powiedzieć, że masz surówkę do obiadu.

Jak zrobić surówkę z jabłek?

Przepis na surówkę z jabłek jest wręcz banalny. Wystarczy zetrzeć jabłka, a następnie doprawić odrobiną soku z cytryny, oliwą, solą i białym pieprzem. Ja zawsze ścieram jabłka ze skórką, bo szkoda mi cennych składników, które zawiera, ale wiem, że nie każdy lubi skórkę: wówczas wystarczy jabłka obrać przed tarciem i zrobić surówkę bez kawałków skórki. Będzie bardzo delikatna i przyjemna do jedzenia.

Do surówki z jabłek można oczywiście dodać inne składniki. Pasują tu np. orzechy włoskie, natka pietruszki czy tarta marchewka.

Przepis: Surówka z jabłek

Prosta surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
124 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jabłekJabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Doprawianie surówkiJabłka skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i przyprawy. Wymieszaj.

Do czego pasuje surówka z jabłek?

U mnie w domu surówka z jabłek najczęściej jest jako dodatek do wszelkiego rodzaju kotletów panierowanych, także ich wege odpowiedników, czyli np. panierowanych boczniaków, kotletów sojowych czy panierowanych, pieczonych bakłażanów. Ale to także doskonały dodatek do dań z ryb, świetnie pasuje też do pieczonego kurczaka czy mięsnych sosów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...