Maczam cukinię w prostym cieście i smażę na złoto. Chrupiące krążki mogę jeść codziennie
Cukinia z patelni niejedno ma imię, bo można ją przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Ja ostatnio zakochałam się w tej bardzo prostej wersji. To cukinia smażona w prostym cieście z mąki i wody. Plastry wrzucone na gorącą patelnię szybko się rumienią, a ciasto staje się przyjemnie chrupiące.
Jak zrobić smażoną cukinię w cieście?
Ciasto do smażenia cukinii można przygotować na różne sposoby, może to być chociażby ciasto naleśnikowe. Ja lubię proste rozwiązania, dlatego zwykle mieszam mąkę jedynie z wodą i doprawiam ciasto odrobiną soli. Nie do końca przy tym patrzę na proporcje, a raczej konsystencję ciasta: jeśli jest zbyt rzadkie, będzie spływać z plastrów cukinii, jeśli za gęste, stworzy zbyt grubą warstwę.
Rada: do ciasta można dodać inne składniki, np. suszone lub świeże zioła, czy ulubione przyprawy, np. ostrą paprykę.
Ważne jest, aby krążki cukinii w cieście kłaść na dobrze rozgrzany olej. Powinien on pokrywać całe dno patelni. Po smażeniu można odsączyć nadmiar tłuszczu, kładąc cukinię na ręczniku papierowym.
Przepis: Cukinia w cieście
Pomysł na cukinię z patelni.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 423 w każdej porcji
Składniki
- 2 mniejsze cukinie
- 4 czubate łyżki mąki
- ok. 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj dobrze z wodą, dopraw odrobiną soli i odstaw na ok. 15-20 minut, aby mąka dobrze napęczniała. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
- Smażenie cukiniiPlastry cukinii maczaj w cieście i od razu kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać cukinię smażoną w cieście?
U mnie w domu taka cukinia jest albo dodatkiem do bezmięsnego obiadu, albo sycącą kolacją. W wersji obiadowej serwuję ją z ziemniakami i surówką (ale taka cukinia dobrze uzupełni także obiad z mięsem). Na kolację lubimy ją jeść jako dodatek do prostych surówek z sezonowych warzyw, np. pomidorów z cebulą, czy sałaty z ogórkami i ze śmietaną.
Chrupiąca, smażona cukinia jest też doskonałą przegryzką na przyjęcia i spotkania. Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło, bo wówczas jest najbardziej chrupiąca.