Chrupiące gofry z cukinią wygrywają wszystko. Przepis jest prosty i szybki

Dodano:
Gofry z cukinią Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Wytrawne gofry z cukinią to pomysł na genialną przekąskę lub bazę zdrowego, sycącego posiłku. Robi się je łatwo i można podawać z różnymi dodatkami.

Wytrawne gofry z cukinią to chrupiąca, pełna warzyw przekąska, którą mogą przygotować nawet dzieci. Takie gofry są mniej kaloryczne niż placki z cukinii, bo nie smaży się ich na tłuszczu. Składniki są proste i łatwo dostępne.

Jak zrobić gofry z cukinii?

Kluczem do dobrych gofrów, które mają w cieście cukinię, jest odpowiednie przygotowanie warzywa. Chodzi o to, aby tartą cukinię (cukinię trzemy razem ze skórką) posolić i poczekać aż puści sok. Wówczas należy ją możliwie dokładnie odcisnąć z płynu (ten sam patent warto stosować przy plackach z cukinii). Dzięki temu, że cukinia jest solona, nie trzeba już do ciasta dodawać więcej soli.

Do ciasta na wytrawne gofry cukiniowe warto dodać tarty parmezan. Ten dodatek nie tylko doskonale podkręci smak, ale też sprawi, że gotowe gofry będą z wierzchu bardziej chrupiące.

Przepis: Gofry z cukinią

Pyszne, wytrawne gofry.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
296 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g cukinii
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

opcjonalnie:

  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie cukiniiCukinię zetrzyj na grubych oczkach i wymieszaj z łyżeczką soli. Odstaw, aż puści sok i dobrze ją odciśnij. Do gofrów wykorzystaj dobrze odciśniętą z soku cukinię.
  2. Robienie gofrówDo cukinii dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka, olej, pieprz i jeśli chcesz: parmezan. Wymieszaj dobrze. Kładź porcję ciasta na gofrownicę i piecz gofry.

Jak podawać wytrawne gofry z cukinią?

Cukiniowe gofry najlepsze są zaraz po upieczeniu, kiedy są gorące i mają pyszną, chrupiącą skórkę. Można je zajadać solo lub z dodatkami. Najprościej podać je z np. z kremowym twarożkiem czy jogurtowym sosem koperkowym albo czosnkowym. Takie gofry można też wykorzystać jako bazę do kanapek zamiast tradycyjnego pieczywa. Połóż na gofrze porcję kremowego serka, jajko sadzone, pastę z awokado, wędzonego łososia czy ulubioną wędlinę. Możesz tworzyć wiele pysznych, kanapkowych wariacji.

Gofry z cukinii są też dobrym uzupełnieniem lekkich sałatek: serwuj je zamiast gorących grzanek czy tostów. Gorące gofry można wówczas posmarować odrobiną masła czosnkowego lub posypać je tartym, żółtym serem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...