Proste ogórki marynowane zrobisz w 15 minut. Zjedz raz, a nie przestaniesz ich robić

Dodano:
Ogórki piklowane Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Chrupiące, aromatyczne i pełne smaku – takie, jak podają do dań głównych w dobrych restauracjach. Zrobisz je w domu bez wysiłku.

Pierwszy raz zjadłem takie ogórki w niewielkiej restauracji na Mazurach. Podano je do sandacza i tak bardzo zapadły mi w pamięć, że jeszcze tego samego dnia wypytałem kucharza o przepis. Zdradził, że sekret to świeżość, proporcje i... cierpliwość. Po kilku próbach udało mi się odtworzyć ten smak w domu. Teraz podaję je do kotletów, ryb i kanapek, a goście pytają, skąd je mam.

Jak zrobić ogórki niczym z restauracji?

Wybierz młode ogórki, cienkie, bez wyrośniętych nasion, najlepiej z lokalnego rynku. Przed krojeniem warto je schłodzić, ponieważ zimne będą bardziej chrupkie. Jeżeli nie masz mandoliny, użyj obieraczki do warzyw, plasterki wyjdą cienkie i równe.

Zamiast cebuli możesz użyć szalotki, która jest łagodniejsza i szybciej mięknie w marynacie. Chcesz urozmaicić smak? Dodaj plaster świeżego imbiru lub kilka ziaren kolendry. Słoik po włożeniu do lodówki ustaw dnem do góry na pierwszą godzinę, co pomoże ogórkom równomiernie się zamarynować.

Przepis: Marynowane ogórki, jak z restauracji

Prosty sposób na chrupiące ogórki pełne smaku i aromatu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
27 w każdej porcji

Składniki

  • 3 długie ogórki gruntowe
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1,5 łyżeczki soli kamiennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 150 ml wody
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOgórki dokładnie umyj i pokrój na cienkie plasterki – najlepiej na mandolinie. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Koperek drobno posiekaj. Wszystko wrzuć do dużej miski i dokładnie wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut, aż ogórki puszczą sok.
  2. Przygotowanie zalewyW rondelku zagotuj wodę z cukrem, octem, zielem angielskim i pieprzem. Gotuj przez 2 minuty, następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  3. MarynowanieOdlej nadmiar soku z ogórków. Przełóż warzywa do wyparzonego słoika, zalej lekko ciepłą zalewą. Zakręć i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Jakie warzywa można jeszcze marynować?

Marynowanie to świetny sposób na przedłużenie trwałości warzyw i wydobycie z nich nowych smaków. Oto lista warzyw, które doskonale nadają się do marynowania:

  • Papryka – kolorowa i soczysta, idealna do słodko-kwaśnej marynaty. Świetnie chłonie aromaty czosnku, ziół i przypraw.
  • Czerwona cebula – szybko się marynuje i nabiera pięknego różowego koloru. Doskonała jako dodatek do kanapek, sałatek czy burgerów.
  • Marchew – pokrojona w plasterki lub słupki, zachowuje chrupkość. Dobrze komponuje się z imbirem, kolendrą i lekką ostrością.
  • Kalafior – różyczki kalafiora w pikantnej zalewie z kurkumą i gorczycą to klasyka kuchni indyjskiej. Chrupiący i aromatyczny.
  • Rzodkiewki – o zamarynowaniu tracą ostrość i zyskują delikatny, lekko kwaskowy smak. Idealne do dań azjatyckich i jako przekąska.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...