Prosta zapiekanka z warzyw i pożywnego dodatku. Podasz ją na obiad lub wczesną kolację
Lubię zapiekanki, bo nie tylko są smaczne, ale też prosto i szybko się je robi. A ta, bije inne na głowę. To dlatego, że do jej przygotowania używam samych zdrowych składników. Odpowiednio zestawione i przyrządzone zamieniają się w przepyszną kompozycję, na którą każdy ma ochotę.
Jak przygotować warzywa do zapiekanki?
Tę zapiekankę robię z czterech warzyw. Są to: ziemniaki, cebula, papryka i pomidory. W sumie tylko pierwsze wymagają wcześniejszej obróbki termicznej, bo są najtwardsze. Młode ziemniaki wystarczy tylko dokładnie wyszorować, opłukać i wrzucić na osolony wrzątek. Po ok. 10-12 minutach gotowania należy je odcedzić, lekko przestudzić i pokroić w dużą kostkę. Dzięki takiemu przygotowaniu upieką się w tym samym czasie, co pozostałe składniki. A cebulę, paprykę i pomidory jedynie oczyszczam i kroję na kawałki.
Jak zrobić zapiekankę z warzyw i jajek?
Przygotowanie tej warzywnej zapiekanki z jajkami jest po prostu banalne. Najpierw podgotowuję ziemniaki, a w czasie, gdy stygną, kroję pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroję w piórka, oczyszczoną paprykę w paski, a pomidorki koktajlowe przekrawam na połowę. Warzywa mieszam z oliwą i przyprawami, przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę ok. 10-15 minut. Potem wybijam na nie jajka i całość piekę jeszcze 10-15 minut, do czasu, aż białka się dobrze zetną, a żółtka pozostaną półpłynne.
Przepis: Zapiekanka warzywna z jajkami
Zapiekanka z ziemniaków, cebuli, papryki, pomidorków i jajek
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 40 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 270 w każdej porcji
 
Składniki
- ok. 800 g małych, młodych ziemniaków
 - 1 cebula
 - 1 czerwona papryka
 - ok. 150 g pomidorków koktajlowych
 - 2 ząbki czosnku
 - zioła prowansalskie
 - 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
 - 2 jajka
 - sól, pieprz
 - natka pietruszki
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 10 minut, aż zaczną mięknąć. Odcedź je, przestudź, każdy przekrój na 2 lub 4 części. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Pomidorki umyj, każdy przekrój na połowę.
 - Podpiekanie warzywWarzywa umieść w misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, zioła prowansalskie, trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, piecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
 - Pieczenie z jajkamiNa podpieczone warzywa wybij ostrożnie dwa jajka. Naczynie przykryj, wstaw na 10-15 minut do piekarnika, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Przed podaniem zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
 
Co jeszcze można dodać do warzywnej zapiekanki z jajkami?
Jeśli chcecie wzbogacić warzywną zapiekankę z jajkami, to możecie sięgnąć jeszcze po wędlinę i sery. Jeśli chodzi o wędliny, doskonale będą tu pasować wędzony boczek i szynka w plasterkach. Z serów można zaś użyć np. mozzarelli, sera pleśniowego krojonych w plastry. Te składniki warto ułożyć na wierzchu razem z jajkami, by wędliny ładnie się zrumieniły, a ser roztopił.