To nie są zwykłe polędwiczki z kurczaka. Poznaj sekret ich obłędnej panierki
Kiedy szukam pomysłu na danie, które zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci, a przy tym będzie proste i szybkie w przygotowaniu, stawiam na chrupiące polędwiczki z kurczaka. Pyszne mięso zawsze znika w mgnieniu oka i idealnie sprawdza się jako danie główne, pyszna przekąska na co dzień oraz element imprezowego menu.
Jak przygotować chrupiące polędwiczki z kurczaka?
Przygotowanie chrupiących polędwiczek z kurczaka jest niezwykle proste i szybkie. Polędwiczki z kurczaka oczyszczam z błon, myję, osuszam oraz doprawiam. W tym momencie można zaszaleć, bo do delikatnego kurczaka pasują zarówno klasyczne przyprawy kuchni polskiej, jak i przyprawy orientalne.
Moja panierka uwzględnia mąkę pszenną, jajko, pokruszone płatki kukurydziane i bułkę tartą, „doprawione” aromatycznym dodatkiem, dzięki któremu proste danie ma wyjątkowy smak. Tym dodatkiem jest tarty parmezan, który nie tylko podkręca smak mięsa i panierki, ale także sprawia, że polędwiczki są bardziej chrupiące.
Sposób obróbki termicznej można dopasować do indywidualnych preferencji. Chrupiące kurczaczki smażę na patelni (na niewielkiej ilości tłuszczu), ale wyśmienicie smakują również upieczone w piekarniku oraz przygotowane w tradycyjnej i beztłuszczowej frytkownicy.
Przepis: Chrupiące polędwiczki z kurczaka
Soczyste i aromatyczne wnętrze tych kurczaczków kontrastuje z intensywnie chrupiącą, serowo-ziołową panierką.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 507 w każdej porcji
Składniki
- 800 g polędwiczek z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki drobnej bułki tartej
- 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
Dodatkowo:
- 6 łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie polędwiczekPolędwiczki z kurczaka oczyść, umyj, osusz i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- PanierowaniePrzygotuj trzy talerze. Na pierwszy wsyp mąkę, dodaj przyprawy i wymieszaj, na drugim roztrzep jajka, a na trzeci wsyp bułkę tartą, płatki kukurydziane oraz parmezan i wymieszaj. Panieruj polędwiczki kolejno w mące z przyprawami, roztrzepanym jajku i bułce z płatkami oraz parmezanem.
- SmażenieRozgrzej olej i smaż polędwiczki partiami na złoty kolor. Czas smażenia to 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe polędwiczki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Chrupiące polędwiczki z kurczaka podaję od razu po przygotowaniu.
Z czym podawać chrupiące polędwiczki z kurczaka?
Chrupiące polędwiczki z kurczaka doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Często podaję je z m.in.:
- purée ziemniaczanym i mizerią,
- frytkami z ziemniaków lub batatów i sałatką Colesław,
- kolorowym ryżem i marchewką po koreańsku,
- smażonym ryżem z warzywami i sosem sojowym oraz pikantną surówką z kiszonej kapusty.
Na przekąskę i podczas różnych imprez serwuję chrupiące kawałki kurczaka w domowych bułkach maślanych z porcją świeżych warzyw, w plackach tortilli oraz z dodatkiem zimnych i ciepłych sosów np. sosu czosnkowego, sosu tysiąca wysp i sosu serowego.